Milošević: Spremni smo da s opozicijom razgovaramo u parlamentu

Politički direktor DPS-a smatra da su aktuelni protesti "politički i da je to svima u Crnoj Gori jasno“
2657 pregleda 3 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 13.03.2019. 18:47h

Politički direktor Demokratske partije socijalista (DPS) Tarzan Milošević kazao je da su u toj partiji spremni da razgovaraju sa opozicijom u parlamentu o svim otvorenim pitanjima u Crnoj Gori.

Komentarišući zahtjeve opozicije za prelaznom vladom, Milošević je kazao da se to nije pokazalo kao dobro rješenje.

„Za nas je loše iskustvo, jer smo prošli put takođe imali na neki način prelaznu vladu, međutim, poslije izbora koje smo imali sa tom vladom, kada je opozicija doživjela poraz, tražila je izgovor na drugoj strani. Spremni smo za razgovor i želimo da taj razgovor bude u parlamentu. Da razgovaramo o svim pitanjima koja su otvorena, prvenstveno izborno zakonodavstvo“, kazao je Milošević tokom zasijedanja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore (POSP).

Komentarišući tvrdnje lidera Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića da su građani na protestima iskazali nezadvoljstvo upravljanjem državom, Milošević je rekao da su „protesti politički i da je to svima u Crnoj Gori jasno“.

Krivokapić je upozorio i da crnogorsko pravosuđe sprovodi selektivnu pravdu, kao i da građani nemaju povjerenje u institucije sistema.

„Kad insitucije nisu efikasne i ne štite zakon i Ustav, građani imaju pravo da uzmu pravdu u svoje ruke. To je jedan od principa u prvom Ustavu nakon Francuske revolucije. Kod nas nije revolucija, ali se odvija crnogorsko proljeće“, kazao je Krivokapić, ističući da institucije ne rade svoj posao povodom afera „Koverta“i „Atlas“.

„Ljudi sada vide da sudstvo ne funkcioniše. Pravda je mač samo za one koji su na suprotnoj strani“, kazao je on.

Šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore Evropske komisije, Tomas Hajlajrer, smatra da je politički dijalog ključna preokupacija u Crnoj Gori, podsjećajući da je na to nedavno ukazao i evropski komesar Johanes Han.

„Sadašnji razvoj situacije je donekle bacio sjenku na rad Odbora za izborne reforme, ali ne smijemo smetnuti sa uma koliko je važan mandat tog tijela. Što se tiče našeg gledanja na efere „Atlas“ i „Koverta“, mi smatramo da u Crnoj Gori postoji zakonodavni okvir i institucije koje mogu da se bave sa takvim optužbama. To je ključno za kredibilitet institucija“, kazao je on.

Bonus video: