Ministar na testu, Agencija ignoriše pravila

Lacmanović je juče objasnio da nije jasno da li se Starovlah obratila Agenciji kao na čelnica MUP-a, na šta nema prava bez potpisa ministra, ili kao građanka
61 pregleda 8 komentar(a)
Radenko Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Radenko Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.08.2016. 18:46h

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka izvršiće inspekcijski nadzor u MUP-u kako bi utvrdili da li se članovima Koordinacionog tijela za praćenje izbornog procesa mogu dostavljati lični podaci građana.

Član Savjeta Radenko Lacmanović nije podržao takvu odluku, tvrdeći da ona nema pravni osnov.

Agencija je prije nedjelju dana dobila zahtjev na čelnice Sektora za informacione tehnologije MUP-a Nataše Starovlah-Knežević koja je tražila mišljenje da li je, odbijanjem da dostavi lične podatke na obradu Koordinacionom tijelu, prekršila Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Starovlah je i članica Koordinacionog tijela. Iz MUP-a je ranije objavljeno da je ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović naložio pokretanje disciplinskog postupka protiv nje jer “nije postupila po njegovim nalozima sa sjednica Koordinacionog tijela". Ona je odbila da naloži ponovnu kontrolu mogućih duplih birača kroz AFIS sistem, obezbijedi posebnu kancelariju za Kordinaciono tijelo, da njegovim članovima dostavi podatke kojim licima su izvršene promjene u biračkom spisku od njegovog formiranja u januaru, izvrši korekciju u rubrikama biračkog spiska na na čin koji su tražili članovi Koordinacionog odbora...

Lacmanović je juče objasnio da nije jasno da li se Starovlah obratila Agenciji kao na čelnica MUP-a, na šta nema prava bez potpisa ministra, ili kao građanka.

“Ako je kao na čelnica, to znači da bi Agencija trebalo hitno da reaguje ukoliko joj se obrati neko od 5000 zaposlenih u MUP-u. Ako je kao građanka, onda samo ima pravo da traži mišljenje o obradi svojih ličnih podataka,” kaže Lacmanović za “Vijesti”.

Članovi Savjeta, navodi on, nijesu uvažili ni presudu Upravnog suda koji je u drugom slučaju poništio njihovo rješenje jer je zahtjev za davanje mišljenja novinarke tretiran kao inicijativa za inspekcijski nadzor.

Savjet Agencije ima tri člana, među kojima je i predsjednik Savjeta Muhamed Đokaj, bivši odbornik DPS-a.

Nijesu mogli da utvrde šta provjeravaju

“ Kolege nijesu umjele da mi odgovore šta je predmet nadzora. Najprije su izglasali da se ide u nadzor a zatim je iz više pokušaja utvrđeno da će provjeriti - da li ima osnova za obradu ličnih podataka od strane Koordinacionog tijela. Ako predstavnici NVO imaju pravo uvida u birački spisak, a imaju ga, zašto je onda bitno da li će to činiti u prostrijama MUP-a ili svojih NVO”, kaže Lacmanović. Članovi Kordinacionog odbora su predstavnici MANS-a, CDT-a i CEMI-ja .

Bonus video: