Ministarstvo će za iseljeničke knjižice dati 200.000 eura

Pravo na posjedovanje ove knjižice može ostvariti samo iseljenik koji nije državljanin Crne Gore i članovi njegove uže porodice koji sa njim žive
101 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.08.2017. 18:51h

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) dogovorilo je štampanje iseljeničkih knjižica, na što bi u naredne četiri godine mogla potrošiti i do 200.000 eura. Posao štampanja knjižica kroz postupak javnih nabavki dobila je podgorička kompanija “DPC”.

Podgorička firma će za to, kako stoji u ugovoru koji je potpisao ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, sada dobiti 50.000 eura. Vlada Duška Markovića je sredinom decembra prošle godine donijela odluku o izgledu iseljeničkih knjižica.

Iseljenička knjižica će važiti 20 godina, saopštio je tada direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović.

Pravo na posjedovanje ove knjižice može ostvariti samo iseljenik koji nije državljanin Crne Gore i članovi njegove uže porodice koji sa njim žive.

Knjižica će, kako je kazao Mitrović, služiti za identifikaciju kod državnih organa za vrijeme boravka iseljenika u Crnoj Gori. Vlasniku iseljeničke knjižice, kako se navodi u Zakonu o saradnji sa iseljenicima, mogu se odrediti određene povoljnosti i olakšice, u smislu investiranja i drugih ekonomskih aktivnosti, a posebno za one poslove koje su od značaja za državne i nacionalne interese Crne Gore.

Predsjednik Uprave za dijasporu kazao je ranije da će iseljenička knjižica, čiji izgled podsjeća na crnogorski pasoš, značajno povećati osjećaj pripadnosti iseljenika svojoj matičnoj državi.

Uprava vodi evidencije o iseljenicima, organizacijama iseljenika, fondacijama i legatima otvorenim za stipendiranje studenata iz Crne Gore, koje su osnovali iseljenici.

Bonus video: