Ministarstvo htjelo da spriječi sudove da se bave krupnim kriminalom

Krivokapić je novinarima rekao da je sa potrpedsjednikom Vlade Duškom Markovićem dogovoreno da se Krivični zakonik bez spornih članova pošalje u Skupštinu, i da se o njemu raspravlja već martovskom zasijedanju
72 pregleda 0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.02.2015. 13:02h

Predsjednik Skupštine i SDP-a Ranko Krivokapić kazao je da je Ministarstvo finansija kroz Krivični zakonik pokušalo da provuče uvođenje oslobađanja od odgovornosti za pola milijarde poreskih dugova, i zatrpa pravosudni sistem malim sporovima onemogućavajući tako bavljenje krupnim kriminalom.

Krivokapić sinoć nije podržao izmjene Krivičnog zakonika koji je za cilj, pored kažnjavanja crnogorskih državljana koji ratuju na stranim ratištima, imao i da progura član kojim bi se slali u zatvor do dvije godine oni koji ne plate obavezne socijalne doprinose zaposlenima u iznosu od 1.000 eura.

"Stvar je jasna zbog čega nisam podržao. Već se ponavlja poslije one, moram reći, krajnje štetne pojave da kroz Zakon o javnim nabavkama se pokušao provući model da svi strateški projekti idu bez javnih nabavki, što će reći što veći broj manje zakonske kontrole. Moramo vratiti parlament u stanje kada je Zakon ono što je ponuđeno a ne pokušaj da se u njega ubaci nešto drugo. narod bi rekao uz meso se prodaju kosti, kukavičje jaje da se proda. U ovom zakoniku kukavičje jaje je bilo van onoga što je bila tema izmjene krivičnog zakonika, da se provuče uvođenje aboliranja od odgovornosti oslobađanja odgovornosti za pola milijarde poreskih dugova, da se pokuša zatrpati sudski i pravosudni sistem gomilom sporova, to je neozbiljan pristup", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je novinarima rekao da je sa potrpedsjednikom Vlade Duškom Markovićem dogovoreno da se Krivični zakonik bez spornih članova pošalje u Skupštinu, i da se o njemu raspravlja već martovskom zasijedanju.

"I da se stvarno bavimo stranim ratnicima a ne pokušajem da se od odgovornosti oslobodi čitava poreska administracija, a da se istovremeno zatrpa pravosudni sistem malim sporovima i onesposobi da se bavi krupnim kriminalom, organizovanim kriminalom i svim onim što traži EU od nas. Ne mogu prigovoriti Ministarstvu pravde, već Ministarstvu finansija koje je to pokušalo da provuče mimo svih principa i na štetu građana", rekao je šef Skupštine.

Krivokapić je, komentarišući izjave državnog sekretara SAD Džona Kerija, da se Crna Gora nalazi na liniji vatre između SAD i Rusije, kazao da neko ko je suštinski jedini kandidat za članstvo u Alijansi i ko dijeli politiku Alijanse, uveo je sankcije pojedincima iz Rusije, svakako da jeste na drugoj strani od onih kojima je uveli sankcije. "I to je linija vatre i linija sučeljavanja dva trenutno sukobljena sistema, nadam se da je trenutno i da će brzo proći" rekao je Krivokapić.

On nije želio da komentariše izjave šefa poslaničkog kluba SDP-a Borislava Banovića da je SDP pogriješio na tri nivoa kada je podržao Miomira Mugošu za funkciju ambasadora u Sloveniji. "Već sam rekao, dešavaju se takve greške u politici, nadam se da će to SDP-u biti najveća i posljednja greška" rekao je šef Skupštine.

Komentarišući optužbe iz opozicije nakon odbijanja prelazne Vlade, lider SDP-a je rekao da je sada bitna stabilnost vlade u godini NATO integracija, obaveze Vlade da to ispuni, i da je odgovor SDP-a bio sistemski.

"Nisam do sada htio da komentarišem ono što je očigledno, opozicija koja se sama raspada, ne može da nađe unutrašnje jedinstvo pokušava da nađe spas u nuđenju jedinstva državi. Nije logički ozbiljno, opozicija prije svega treba da se integriše unutar sebe i svi ti partijski subjetkti koji su u fazi rastakanja, pokušaju napraviti vladu u sjenci, nude bolje programe, time pokažu ozbiljnost i spremnost da mogu preuzeti odgovornost za vođenje države, pa tek onda tražiti neka uskakanja u vlast", rekao je Krivokapić i dodao da SDP nije partner za takve stvari.

"SDP je za to da se kroz zajednički uspjeh u gradnji projekata, razvojnim konceptima, projektnoj saradnji gradi povjerenje i ozbiljnost političkog sistema a da onda na izborima pobjeđuje onaj ko bolje te ciljeve može ostvarivati. Kako nuditi vlast nekome i suštinski da vodi vladu, a onda ga nakon dva dana optužujete za nesposobnost", podvukao je Krivokapić.

On je rekao da nikakve prevare nije bilo, nego se razgovor ovdje shvata očigledno kao vlast.

"Mi hoćemo da razgovaramo, naša obaveza je da razgovaramo. I moram reći tu sliku koju sam osjetio sada u Beču da mi je lakše bilo dogovoriti susret Rusa i Ukrajinaca, nego ovdje vlasti i opozicije, što pokazuje u kakvom smo mi stanju i to me strašno brine. Mislim da se moramo vratiti zajedno, i vlast i opozicija, za sto, razgovoarati o razvojnim izazovima Crne Gore, u puzećoj smo krizi, plate su dugo zamrznute, ekonomski pokazatelji nisu dobri i to je briga za svaku političku elitu bez obzira na kojoj se strani nalazili. Mi oko toga treba da tražimo odgovor a ne ko će biti na vlasti. Vlast će biti onaj koga građani izaberu. Ali to mora biti na fer izborima", zaključio je Krivokapić.

Bonus video: