Ministarstvo: Jokić zakon tumači na svoj način i pogrešno

Jokić je, smatraju, pokazao nepoznavanje i nerazumijevanje odredaba Zakona o lokalnoj samoupravi
680 pregleda 0 komentar(a)
Ministarka Pribilović, Foto: Boris Pejović
Ministarka Pribilović, Foto: Boris Pejović

Zabrinjava činjenica da se predsjednik Opštine Kotor, pored evidentnih i nagomilanih problema u opštini na čijem je čelu, bavi analizama nadležnosti i radom Ministarstva javne uprave, saopštili su iz tog Vladinog resora.

Iz Ministarstva navode da Jokićeve tvrdnje "ne odgovaraju činjeničnom stanju".

"U saopštenju dostavljenom medijima, predsjednik Opštine Kotor pokazuje, prije svega, nepoznavanje i nerazumijevanje odredaba Zakona o lokalnoj samoupravi, a ni funkcionisanja državne uprave uopšte. Svakako, kako se radi o novim zakonskim rješenjima, otvoreni smo, kao i do sada, da pružimo dodatna tumačenja rješenja iz novog Zakona o lokalnoj samoupravi, a naročito člana 59 kojim se propisuje u kojim situacijama predsjednik Opštine može da privremeno donosi akte iz nadležnosti Skupštine Opštine, koji član zakona predsjednik Opštine tumači na svoj način i pogrešno", stoji u saopštenju Ministarstva.

Podsjećaju da član 59 Zakona o lokalnoj samoupravi definiše da predsjednik opštine može privremeno da donosi akte iz nadležnosti skupštine, ako skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad, a njihovim nedonošenjem bi se onemogućilo ostvarivanje prava i obaveza građana i ugrozila imovina veće vrijednosti.

Ministarstvo javne uprave, kako dodaju, ostaje pri datom tumačenju da u prethodnih skoro šest mjeseci predsjednik Opštine Kotor nije poštovao ovu zakonsku odredbu.

"Takođe, dokaz da predsjednik Opštine Kotor ne razumije Zakon o lokalnoj samoupravi je njegovo tumačenje odredaba čl. 183 i 184, a samim tim neosnovane su i primjedbe da Ministarstvo javne uprave nije postupilo u skladu sa zakonom", ističu iz ministarstva.

Ističu da se Ministarstvo javne uprave nije bavilo zakonitošću akata koje je predsjednik opštine Kotor donosio tokom neodržavanja sjednica Skupštine opštine u periodu od skoro šest mjeseci, već da su dali mišljenje u odnosu na dostavljeni zahtjev za tumačenje utvrđenog činjeničnog stanja, a u odnosu na Zakon o lokalnoj samoupravi, i to u okviru redovnih aktivnosti ministarstva.

"O tome da li je predsjednik Opštine Kotor zloupotrijebio član 59 Zakona o lokalnoj samoupravi, cijeniće Skupština Opštine Kotor i drugi nadležni organi u skladu sa Ustavom i zakonom, a posebno građani Kotora", navode iz ministarstva.

Ministarstvo javne uprave će, kako zaključuju, kao resorno ministarstvo koje je nadležno za praćenje funkcionisanja lokalne samouprave pratiti dešavanja u Opštini Kotor i djelovati u skladu sa zakonom i Ustavom.

Bonus video: