Ministarstvo odbrane poziva tužioca da ispita čitav slučaj

Nikada nijesam ni kročio u Ambasadu SRJ u Vašingtonu, a kamoli da sam bio vojni ataše u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)", naveo je Bošković
650 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2012. 15:00h

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore ne raspolažu, niti su ikada raspolagali opremom i uređajima za tajni nadzor i prisluškivanje građana Crne Gore, navodi se u reagovanju na tekst "Medojević: Tajnu službu kontrolišu Đukanović i Roćen".

U vezi sa izjavom poslanika Nebojše Medojevića objavljene u današnjim dnevnim novinama „Vijesti“ Ministarstvo odbrane ponovo saopštava:

Kada je riječ o, kako poslanik Medojević navodi, "vojnim bezbjednjacima" oficirima Zoranu Božoviću, Vladislavu Vlahoviću, Darku Buriću, Zoranu Boškoviću i Miodragu Đukanoviću, Ministarstvo odbrane poziva poslanika Medojevića da pokrene odgovarajuće postupke pred nadležnim sudskim i drugim organima radi utvrđivanja istinitosti navedenih optužbi. Takođe, Ministarstvo odbrane polazeći od težine izrečenih optužbi koje zaista, ukoliko su tačne, predstavljaju veliki bezbjednosni problem za Državu, poziva Državnog tužioca da ispita čitav ovaj slučaj", navodi se u reagovanju.

Bošković: Nijesam dio nijedne tajne služne

Pukovnik Zoran Bošković saopštio je da su netačni navodi da je on dio tajne službe u kojoj rade bivši vojni obavještajci.

"ANB je izvršila moju provjeru i dala pozitivno mišljenje, jer u protivnom ne bih mogao imati Sikjuriti Klirens niti obavljati dužnost vojnog atašea u Berlinu”

"Apsolutno je netačno da sam dio bilo koje i bilo čije tajne službe. Nikada nijesam ni kročio u Ambasadu SRJ u Vašingtonu, a kamoli da sam bio vojni ataše u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)", naveo je Bošković u reagovanju dostavljenom agenciji Mina.

"ANB je izvršila moju provjeru i dala pozitivno mišljenje, jer u protivnom ne bih mogao imati Sikjuriti Klirens niti obavljati dužnost vojnog atašea u Berlinu”, naveo je između ostalog Bošković.

Đukanović: Nisam pripadnik nikakvih službi

"Nijesam pripadnik nikakvih privatnih bezbjednosnih službi i agencija niti imam saznanja da takva agencija postoji. Zbog posla koji radim, izdata mi je dozvola za pristup tajnim podacima, što naravno ne bi bilo moguće da postoji bilo kakva bezbjednosna smetnja vezana za moj dosadašnji rad. Nikada u svojoj profesionalnoj karijeri nijesam bio pripadnik vojne službe bezbjednosti. Moje dovođenje u vezu sa gospodinom Zoranom Lazovićem i gospodinom Duškom Golubovićem je besmisleno, jer dotičnu gospodu nikada u životu nijesam sreo niti vidio", navodi se između ostalog u reagovanju.

Reagovanje majora Zorana Božovića

"Odbacujem sve optužbe koje mi se stavljaju na teret da sam, navodno, na čelu privatne bezbjednosne agencije koja je pod kontrolom Mila Đukanovića i Milana Roćena. Moje dovođenje u vezu sa Zoranom Lazovićem i Duškom Golubovićem iz Agencije za nacionalnu bezbjednost je bez ikakvog osnova. Sa imenovanima nikada ni službeno ni privatno nijesam imao bilo kakav kontakt. Imajući u vidu težinu optužbi koje mi se stavljaju na teret, kao oficir Vojske Crne Gore, pozivam nadležne organe Crne Gore da ih preispitaju", navodi se između ostalog u reagovanju Božovića.

Reagovanje Vladislava Vlahovića

"Nikada nijesam, niti radim, niti ću ikada raditi za bilo koju stranu obavještajnu službu. Nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, bez ikakvog dvoumljenja ili rezerve opredijelio sam se za povratak u Crnu Goru i stavljanje na raspolaganje Vojsci Crne Gore u formiranju, iako mi je nuđeno da ostanem na dužnosti vojnog izaslanika u Londonu, samo ako se drugačije opredijelim. Kao Komandant Vazduhoplovne baze Vojske Crne Gore, pilot prve kategorije stručne i borbene osposobljenosti, dobitnik zlatnog letačkog znaka kao najvećeg priznanja koje se dodjeljuje vojnim letačima, u dva navrata sam dočekivao članove Skupštinskog odbora za bezbjednost i odbranu, među kojima i gospodina Medojevića, ali ne kao ruski obavještajac nego kao potomak svojih predaka, koji nijesu podlijegali iskušenju da budu ni provincijski špijuni, a kamoli strani obavještajci, smatrajući da tako najbolje služim svome narodu i Državi", navodi se između ostalog u reagovanju.

ANB: Nijesmo bili izvor Medojeviću

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) Crne Gore sa indignacijom je odbacila tvrdnje predsjednika Pokreta za promjene Nebojši Medojeviću da je iz Agencije dobio podatke o paralelnoj tajnoj policiji.

U reagovanju ANB, dostavljenom agenciji MINA, navodi se da Agencija ne posjeduje podatke o postojanju "paralelne tajne policije", i da nije ni mogla biti izvor podataka Medojeviću.

“Ovakva podmetanja, kojima se nastoji diskreditovati njen profesionalizam i ostvareni rezultati, Agenciju neće pokolebati, već će nastaviti sa nesmanjenom posvećenošću i odgovornošću da izvršava svoje zakonske obaveze i štiti nacionalne interese, u skladu sa najvišim bebjednosnim standardima”, navodi se u reagovanju ANB.

Agencija će, kako su poručili, ostati izvan politički motivisanih spekulacija.

Galerija

Bonus video: