Ministarstvo više nema direkciju za Rusiju

Najviše zaposlenih službenika imaju ambasade u Beogradu, Beču, Berlinu i Vašingtonu
4 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.10.2017. 18:52h

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) zadržalo je sedam generalnih direktorata, iako je u međuvremenu iz tog resora izdvojeno Ministarstvo za evropske poslove.

Prema pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, nakon izdvajanja resora za evropske integracije, ministarstvo na čijem je čelu Srđan Darmanović ostalo je bez dva direktorata koja su se isključivo bavila Evropskom unijom - Direktoratom za evropske poslove i Direktoratom za koordinaciju programa pomoći EU.

Oni su zamijenjeni Direktoratom za EU i regionalnu saradnju i Direktoratom za međunarodno-pravne poslove. Generalni direktor za EU i regionalnu saradnju još nije imenovan, dok je Vlada za v.d. direktora za međunarodno-pravne poslove postavila Tatjanu Raspopović.

Sistematizicijom, koju je Vlada usvojila, predviđeno je i da ministarstvo više nema poseban sektor za Rusiju pri Direkciji za Evropu.

Direkcija za Evropu je sada podijeljena na zemlje članice EU i ostale zemlje na kontinentu, a sistematizacijom je predviđeno i da ministarstvo ima odsjek za kulturnu diplomatiju i promociju.

Kako se navodi u Uredbi o sistematizaciji osim Darmanovića, a u ministarstvu radi još 414 osoba. Prema pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, njih 206 bi radilo u zemlji , dok bi 208 bilo angažovano u diplomatskim predstavništvima.

Predviđeno je da u kabinetu ministra bude angažovan šef kabineta, savjetnik, dva sekretara i jedan samostalni referent.

Sistematizacijom je predviđeno i da ministarstvo ima šest odjeljenja, dvije službe, diplomatski protokol i diplomatsku akademiju. Predviđeno je i da Crna Gora imai 29 ambasada, pet generalnih konzulata i osam misija pred međunarodnim organizacijama. Najviše zaposlenih ima u ambasadi u Beogradu - 7, a po 6 u Beču, Berlinu i Vašingtonu.

Bonus video: