Mitja Drobnič: EK zadovoljna radom MUP-a

Šef delegacije EU u Crnoj Gori je kazao da će nastaviti da podržava proces integracija koje MUP sprovodi
140 pregleda 6 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Savo Prelević
Mitja Drobnič, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.05.2014. 17:55h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević sastao se danas sa šefom delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitjom Drobničem povodom dinamike reforme javne uprave, u dijelu nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Evropska komisija je veoma zadovoljna vašim radom, preduzimate konkretne aktivnosti u cilju unaprijeđenja efikasnosti i ekonomičnosti rada javne administracije”, kazao je Drobnič Konjeviću, tokom sastanka u kome su učestvovali i državna sekretarka MUP-a Jadranka Vojinović i generalni direktor za državnu upravu Veselin Vukčević.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori je kazao da će nastaviti da podržava proces integracija koje MUP sprovodi, jer je reforma javne uprave jedna od najvažnijih oblasti u društvu. Kao poseban izazov naglasio je obezbjeđenje finansijskih sredstava od strane države, kako bi se sprovela neophodna implementacija donijetih propisa.

"Reforma državne uprave je specifična jer, ukoliko se sprovodi kako treba - to niko ne vidi, a ukoliko se posao ne obavlja na pravi način nastaju veliki problemi u državi, koji se u konačnome reflektuju na društveni napredak”, kazao je Drobnič.

Konjević je rekao da MUP u tom procesu želi da bude primjer, posebno kroz adekvatnu implementaciju svojih obaveza iz Plana unutrašnje reorganizacije javnog sektora, ali da MUP ne može preuzeti odgovornost za racionalizaciju i profesionalizaciju administracije koja je u nadležnosti drugih resora Vlade odnosno lokalnih samouprava.

Ministar je kazao da MUP sprovodi reformu javne uprave kroz povećanje efikasnosti i donošenje ili izmjenu zakona iz te oblasti, ističući kao ključan Zakon o državnim službenicima i namještenicima.

Drobnič i Konjević su ocijenili da postoji velika razlika između kvaliteta organizacije na državnom i lokalnom nivou, te da samouprave moraju težiti dostizanju određenih profesionalnih nivoa u svom radu.

Predstavnici Delagecije EU u Crnoj Gori posebno su pohvalili kooperativnost tima MUP-a, koji je dio Posebne radne grupe za reformu javne uprave.

Sljedeći sastanak Posebne grupe, kojoj su kopresjedavajući državna sekretarka Ministartva Jadranka Vojinović i šef Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom sekretarijatu EK za proširenje Dirk Lange, biće održan u julu.

Vojinović se zahvalila na ekspertskoj pomoći koju predstavnici Evropske komisije pružaju u procesu reformisanja ove oblasti.

Državna sekretarka MUP-a je, između ostalog, kazala da određeni kapaciteti koji postoje u Crnoj Gori poput RESPA-e (Regionalna škola za javnu upravu) mogu biti još više iskorišćeni u obuci kadrova, posebno visoko-obrazovanih državnih i lokalnih službenika.

Bonus video: