Mjesto Lukšića zauzima Bošković, Pejanović ili Kaluđerović?

Ako za MVPEI bude izabran Bošković, prosvjetu bi preuzeo neko čiji resor pripadne opoziciji
99 pregleda 40 komentar(a)
Predrag Bošković, Nebojša Kaluđerović, Milica Pejanović, Foto: Arhiva Vijesti
Predrag Bošković, Nebojša Kaluđerović, Milica Pejanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.04.2016. 05:57h

Premijer Milo Đukanović još nije odlučio ko će naslijediti ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića, a za tu funkciju se pominje nekoliko kandidata.

To su, za sada, ambasador pri stalnoj misiji u Ujedinjenim nacijama i bivši ministar vanjskih poslova Nebojša Kaluđerović, ministarka odbrane Milica Pejanović i ministar prosvjete Predrag Bošković.

Lukšić se povukao iz Vlade jer vodi kampanju za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Milica Pejanović, prema informacijama "Vijesti", ne bi napuštala sadašnji resor već bi paralelno koordinirala i Ministarstvom vanjskih poslova.

Bošković je u kombinaciji jer bi njegovo mjesto rotacijom moglo pripasti nekom od ministara koji bi ta ministarstva trebalo da prepuste opoziciji prema Sporazumu o uslovima za fer izbore.

Bošković, Pejanović i Kaluđerović nijesu odgovarali na pozive i poruke "Vijesti".

Sporazumom je predviđeno da 15 dana nakon njegovog potpisivanja budu izabrani novi članovi Vlade. Očekuje se da to bude završeno do 9. aprila, pa bi Đukanovićev kabinet mogao da bude rekonstruisan krajem aprila.

U Vladi je upražnjeno i mjesto ministra unutrašnjih poslova, nakon raskida koalicije SDP-DPS. Opoziciji su Sporazumom garantovana ministarska mjesta u MUP-u, ministarstvima finansija, rada i socijalnog staranja i poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i jedno potpredsjedničko mjesto.

Ministar finansija Radoje Žugić, čiji je odlazak ranije najavljivan, obavijestio je premijera da je voljan da ostane na poziciji do izbora, nakon čega bi verovatno preuzeo mjesto predsjednika Savjeta Centralne banke. To je bilo prije dogovora Sporazuma sa opozicijom.

Na čelu Ministarstva rada je Zorica Kovačević, poljoprivrede Petar Ivanović, dok MUP-om koordinira vicepremijer Duško Marković.

Bonus video: