MJU: Ne bavimo se unutrašnjim stvarima Pozitivne

MJU odgovorilo na optužbe Pajovića da su odbili da upišu novo ovlašćeno lice Pozitivne
2793 pregleda 3 komentar(a)
Pajović tvrdio da je MJU odbilo da upiše u registar promjene u Pozitivnoj, Foto: Luka Zeković
Pajović tvrdio da je MJU odbilo da upiše u registar promjene u Pozitivnoj, Foto: Luka Zeković

Odluka o tome ko kao ovlašćeno lice predstavlja političku partiju je interno pitanje stranke, pa ne stoje navodi Darka Pajovića da su nadležni odbili da njegovo ime izbrišu i u registar političkih partija upišu drugo lice kao ono koje predstavlja i zastupa Pozitivnu Crnu Goru.

To se zaključuje iz odgovora Ministarstva javne uprave (MJU) na tvrdnje nekadašnjeg prvog čovjeka Pozitivne i aktuelnog ambasadora Crne Gore u Kini i Indoneziji da se on u registru političkih partija i dalje vodi kao ovlašćeno lice jer je “nadležno ministarstvo odbilo zahtjev da se upišu nove činjenice... do održavanja stranačkog kongresa”.

Iz MJU su objasnili da je, prema Zakonu o političkim partijama, ovlašćeno lice za zastupanje partije dužno da u roku od 30 dana od dana izvršenih promjena u statutu i programu partije i u slučaju izbora novog lica za zastupanje, podnese prijavu za upis novih podataka kod nadležnog organa. Taj resor u obavezi je da potom izvrši uvid u dokumentaciju koju ovlašćeno lice za zastupanje partije dostavlja uz prijavu, odnosno da utvrdi da li je odluku o promjeni podataka donio organ koji je, prema statutu same partije definisan kao nadležan.

“Promjena podataka o licu ovlašćenom za zastupanje partije u registru se vrši se u postupku koji je propisan Zakonom o političkim partijama i podzakonskim aktom, dok su Statutom svake partije uređena pitanja sastava, ovlašćenja, načina i mandata organa partije, kao i procedure odlučivanja o kandidovanju i načinu izbora organa partije”, kazali su “Vijestima” iz resora Suzane Pribilović.

Prema Statutu Pozitivne, koji je još dostupan na internetu, Pajović je imao mehanizam da ovlasti drugo lice za zastupanje, ali to nije učinio.

“Partiju predstavlja i zastupa predsjednik partije. Predsjednik partije može ovlastiti i druge članove da zastupaju i predstavljaju partiju u skladu sa ovim Statutom”, navodi se u dokumentu iz 2015. godine. Pajović je jedan od osnivača Pozitivne i bivši predsjednik stranke. Nakon što njegova partija nije ostvarila parlamentarni status na izborima prije tri godine, podnio je ostavku na tu funkciju. Tada je rekao da će do “redovnog kongresa funkciju ključnog čovjeka partije” obavljati njegova zamjenica Azra Jasavić.

Kongres Pozitivne nikad nije održan, a Jasavićeva i Pajović nisu zvanično napustili članstvo u stranci. Pajović je tek nedavno “Vijestima” rekao da je uz ostavku sa pozicije lidera partije, Glavni odbor Pozitivne na sjednici 21. oktobra 2016. konstatovao njegovu ostavku i “na sve stranačke funkcije”.

Da je aktuelni ambasador Crne Gore u Kini i Indoneziji ujedno i ovlašćeno lice za zastupanje Pozitivne,”Vijestima” su kazali iz Ministarstva javne uprave (MJU) na upit o registru i aktivnim političkim partijama. Pajović kao ovlašteno lice stranke, prema podacima sa sajta Poreske uprave, potpisuje i finansijske izvještaje partije, što je posljednji put uradio u martu, kad je već bio ambasador u Kini. Istog mjeseca, ukazom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, imenovan je i za ambasadora u Indoneziji, na nerezidentnoj osnovi.

Prema Zakonu o vanjskim poslovima, diplomata ne može biti član organa političke stranke.

Bonus video: