Mladi DF pisali ambasadama SAD i EU: Zašto podržavate truli i korumpirani režim?

Pismo je predala i pročitala predstavnica mladih DF-a Marija Delević
29 komentar(a)
Mladi DF, Foto: Screenshot yotube
Mladi DF, Foto: Screenshot yotube
Ažurirano: 10.09.2015. 19:20h

Mladi Demokratskog fronta DF-a su danas uz podršku Mreže žena DF-a uputili pismo ambasadorima SAD i EU i protestovali ispred tih ambasada zbog sve lošijeg statusa mladih u CG, saopšteno je iz DF.

Pismo je predala i pročitala predstavnica mladih DF-a Marija Delević.

Oni su pitali ambasadore da li su svjesni koga podržavaju, da li im mogu dati odgovor na pitanje zašto to rade, i da li ste svjesni da se njihovom podrškom ovom, kako su istakli trulom i korumpiranom režimu igraju budućnošću mladih.

"Navešćemo Vam samo nekoliko razloga zašto smo ogorčeni. Kao prvo, vi sigurno ne znate da je više od 50% mladih, starijih od 18 godina nezaposleno, a preko 9000 mladih sa diplomama fakulteta čeka posao na Birou rada.Ovaj sistem, koji vi podržavate, kreirao je ambijent u kom mi nemamo perspektivu ukoliko nismo djeca funkcionera DPS. Samo za njih su rezervisana najbolje plaćena radna mjesta u državnoj upravi, uglavnom u Narodnoj banci, regulatornim agencijama i diplomatiji. To je i razlog zašto se država zadužila dodatno 1,7 milijardi eura. Zato što je parazitska administracija od 2006. narasla za čitavih 120 odsto. To je sistem koji ni mnogo bogatije države ne mogu da servisiraju. Dugove koje su napravili da bi opstali na vlasti po principu 1 zaposleni 4 glasa, što smo čuli u aferi Snimak a za koju niko do sada nije odgovarao, tužna je stvarnost Crne Gore", piše u pismu.

Dodali su da je još tužnije što se najveći broj radnih mjesta otvara u najslabije plaćenim djelatnostima kao što je trgovina gdje trenutno radi 36.019 zaposlenih sa prosječnom platom od 335 eura, dok je na bolje plaćenim finansijskim poslovima zaposleno 1360 zaposlenih sa prosječnom platom od 881 eura.

"Naše znanje se devalvira hiperprodukcijom diploma koje nisu prilagođene tržištu rada. Zato mi danas imamo samo dvije mogućnosti. Ili da tražimo azil u nekoj stranoj državi ili da smognemo snage da se odupremo režimu koji vi podržavate. Mi, mladi Crne Gore, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili partijsku pripadnost imamo moralnu odgovornost prema nama, prema državi, prema istoriji da se pobunimo i da 27 septembra izađemo na ulice. Jer sloboda traži ljude. Naročito mlade ljude! A Vi, ako imate imalo osjećaja pravednosti, postavite sebi isto pitanje koje postavljamo mi vama: Zašto ih podržavate?", stoji u pismu.

Bonus video: