Monstat: Na popisu se moraju dati podaci o naciji i vjeri

Građani su dužni da popisivaču daju podatke o nacionalnoj i etničkoj pripadnosti, kao i vjeroispovjesti, saopšteno je iz Zavoda za statistiku (Monstat).
56 pregleda 0 komentar(a)
Popis, Foto: Arhiva "Vijesti"
Popis, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.03.2011. 20:10h

Monstat je tako reagovao na sugestije Akcije za ljudska prava i državne instruktorke Olge Marković, koji smatraju da građani nijesu dužni da popisivačima odgovaraju na pitanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.

Akcija za ljudska prava je podnijela Ustavnom sudu inicijativu, u kojoj traže da sprovedu brz postupak i ponište dva člana Zakona o popisu stanovništva, koji, kako su objasnili, nameću obavezu ispitanicima da se izjasne po svim pitanjima, uključujući i pitanja o nacionalnoj i etničkoj pripadnosti, kao i vjeroispovjesti.

Komentarišući tu inicijativu predstavnica Monstata objasnila je da će, po metodologiji koju je taj Zavod propisao, građani ne moraju da se izjasne po tim pitanjima.

Ona je istakla da, za razliku od nacionalnosti i maternjeg jezika, građani prema članu 46 Ustava Crne Gore o pitanju vjeroispovijesti ”nijesu ni obavezni da se izjasne”.

„Ukoliko neko ne želi da se izjasni o sva tri pitanja, onda može da odgovori sa 'ne želim da se izjasnim', što će biti zadovoljavajući odgovor, koji će popisivač unijeti u listić”, kazala je Marković.

Reagujući na tvrdnje svoje službenice iz Monstata su kazali da su građani dužni da na sva pitanja u popisnim obrascima daju tačne i potpune odgovore. Oni su pojasnili da je Zakon usaglašen sa Ustavom.

“Lice obuhvaćeno popisom dužno je da popisivaču da podatke koji se od njega traže popisom i da na sva pitanja u popisnim obrascima da tačne i potpune odgovore”, objasnili su iz Monstata.

Bonus video: