Mor: Napadi na medije su neprihvatljivi

"Mi želimo da vidimo sve više koraka unaprijed u borbi protiv korupcije", kazao je Mor za TV Vijesti
28 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2014. 19:51h

Šef kancelarije za Jugoistočnu evropu u Stejt Departmentu Džonatan Mor kazao je da je su napadi na novinare i medije u Crnoj Gori problem na mnogim nivoima u državi i to prvenstveno je za te napade niko još uvijek nije osuđen.

"To što ima toliko napada na novinare "Vijesti" i drugih medijskih operatora u Crnoj Gori. To je problem na mnogim nivoima, prvo što niko nije do sada osuđen do sada za te napade, drugo što ima sve više napada. To je nešto što se još uvijek dešava, to je užasna situacija i neprihvatljiva. To nije za modernu demokratsku državu, to nije nigdje prihvatljivo ali to se još uvijek dešava u Crnoj Gori" rekao je Mor u intevjuu za TV Vijesti.

Mor je kao problem uočio i to što su uloge "raznih političkih stranaka prejake u društvu".

On je rekao da Crna Gora ima problema sa korupcijom u društvu i političkom životu i da za Vladu i parlament prioritet mora biti sprječavanje tih problema i da su SAD, sa svoje tačke gledišta uvjerene da ovdašnje vlasti mogu uraditi više za borbu protiv korupcije, ljudska prava i vladavinu prava.

"Ja bih rekao da Vlada i parlament moraju više ulagati u to pitanje. Ne mogu da klažem da nema rezultata, svima je jasno da taj projekat nije završen, ima mnogo problema na monogim nivoima, opštinskim i državnim, treba više ulagati u borbu protiv korupcije" rekao je Mor.

Mor je rekao da je nerasvijetljeno ubistvo urednika "Dana" odličan primjer da Tužilaštvo, policija i, na kraju krajeva sudije, moraju biti sve aktivniji. "Ne samo tražiti dokaze nego i završti neko suđenje u tom slučaju" rekao je Mor. Ući ćete u NATO, ne zna se kada

Mor je kazao da je Crna Gora najjači kandidat za članstvo u NATO, ali da se još uvijek ne zna kada će proširenje doći na red i kada ćemo postati članica Alijanse.

"SAD su uvjerene da će Crna Gora biti član NATO, kada tačno, to zavisi od odluke čitave Alijanse, i mi smo, na kraju krajeva, jedna članica, NATO mora odlučiti po konsenzusu. Kada će biti poziv za članstvo zavisti od mnogih faktora, mi želimo da vidimo što više koraka naprijed u borbi protiv korupcije" zaključio je Mor.

Bonus video: