Moskva zabrinuta zbog mogućeg ulaska Crne Gore u NATO

Pozivamo da se još jednom odmjere sve "prednosti" i "mane" ishitrenog pristupanja Crne Gore Alijansi", rekao je Gurko
141 pregleda 98 komentar(a)
Vladimir Gurko, Foto: Savo Prelević
Vladimir Gurko, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.11.2015. 15:56h

Moskva je ozbiljno zabrinuta zbog kursa Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u Sjevernoatlantsku alijansu, kazao je zamjenik ambasadora Rusije u Crnoj Gori, Vladimir Gurko.

On je na brifingu za medije kazao da Moskva poziva da se "još jednom odmjere sve "prednosti" i "mane" ishitrenog pristupanja Crne Gore Alijansi".

"U Ruskoj Federaciji polaze od toga da je projekat proširenja NATO-a danas u susprotnosti sa realnim potrebama u sferi bezbjednosti. Mehaničko proširenje Sjevrnoatlantske alijanse prema Istoku, koje ne uzima u obzir interese svih država evroazijske zajednice, već je dovelo i nastavlja dovoditi do stvaranja novih linija podjele, gaji psihologiju i obnavlja stereotipe hladnog rata. Koristeći faktor spoljašnje prijetnje sa Istoka, NATO pokušava da se isturi na političku avanscenu evropske bezbjednosti, dokazati da samo alijansa može da obezbjedi stabilnost", naveo je Gurko.

Vidimo, dodao je zamjenik ambasadora Sergeja Gricaja, da one zemlje, koje stupaju u blok, odmah pokušavaju da probaju za sebe ulogu bočnih "država blizu fronta", za koje je potrebna posebna zaštita.

"Dakle, proširenje Sjevernoatlantske alijanse je, u stvari, vezano za traženje spoljašnjeg neprijatelja, j usmjereno na rekonstruisanje "gvozdene zavjese" u Evropi, što je u suprotnosti sa samom idejom formiranja nove arhitekture bezbjednosti, koja bi omogućila stvaranje nedjeljive bezbjednosti za sve", kazao je Gurko.

S obzirom na navedeno, rekao je on, u Moskvi su ozbiljno zabrinuti zbog kursa Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u Sjevernoatlantsku alijansu.

"Smatramo da stupanje Crne Gore u ovaj vojno-politički savez može, ne samo nanijeti ozbiljnu dugoročnu štetu tradicionalno prijateljskim rusko-crnogorskim odnosima, već i dovesti u pitanje i kompletan rad o formiranju opšteevropske arhitekture bezbjednosti. Pozivamo da se još jednom odmjere sve "prednosti" i "mane" ishitrenog pristupanja Crne Gore Alijansi" zaključio je Gurko.

Bonus video: