Može li Đukanović napraviti otklon od Moskve? Muke sa parama i ortacima

Dedović kaže da nas očekuje zanimljiv period na unutrašnjoj političkoj sceni, zbog borbe protiv kriminala i korupcije
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2014. 19:40h

Iako je u Vašingtonu najavio jasan otklon od Rusije, veliko je pitanje da li premijer Milo Đukanović može prekinuti veze sa Moskvom zbog jakog ekonomskog uticaja i poslova sa ruskim tajkunima.

Ako to želi morao bi, kako ocjenjuju u civilnom sektoru, prije ljeta žrtvovati nekog ili neke od bliskih saradnika kako bi dokazao da se za reforme ne zalaže samo na riječima.

U opoziciji sumnjaju da Đukanović to može učiniti kako bi, uz pomoć SAD, koju je obećao potpredsjednik Džozef Bajden u slučaju da Podgorica ispuni svoje zadatke, Crna Gora na samitu u Velsu dobila pozivnicu za članstvo.

Član Predsjedništva DF Nebojša Medojević smatra da će se Đukanović teško otrgnuti iz ruskog zagrljajaj, podsjećajući na privatne i poslovne relacije Đukanovićevog okruženja sa ruskim investitorima.

Medojević

Mnogi među premijerovim saradnicima, tvrdi Medojević, sa Rusima gaje i bezbjednosne i kriminalne veze koje se teško prekidaju: “Imamo problematične odnose sa ruskim strukturama, i to čitavu situaciju čini komplikovanijom i za državu.

Pokušao je da kao kralj Nikola uzima pare od Rusije a političku podršku dobije od SAD. Za jednu malu državu to je opasna pozicija”.

Đukanović je tokom zvanične posjete Vašingtonu ocijenio da se u Crnoj Gori snažno osjeća “antinatovska” politika, jer njeni nosioci procjenjuju da je ona u najboljoj šansi da na jesen dobije pozivnicu za NATO.

Ne konkretizujući da li misli na Moskvu i ko su snage koje u Crnoj Gori vode tu “vješto kamufliranu kampanju”, Đukanović je rekao da “nepokolebljivo želimo” da dobijemo pozivnicu.

Dedović

Takva izjava ocijenjena je kao najjasniji otklon od Rusije. Medojević smatra da i pored toga uticajni kreatori američke politike ne vjeruju da Đukanović može sprovesti takav zaokret, jer je sporna premijerova povezanost sa kriminalnim krugovima i rupe u bezbjednosnom sistemu.

Direktor Alfa centra Aleksandar Dedović smatra da je Đukanovićev stav ka NATO rezultat razgovora sa američkim zvaničnima. Zbog toga bi, kako očekuje, Crna Gora na samitu u Velsu mogla dobiti uslovni poziv sa rokovima za ispunjavanje osnovnih zadataka:

“Očekuje nas zanimljiv period na unutrašnjoj političkoj sceni, prije svega u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u vidu sudskih procesa na najvišim nivoima”.

Medojević smatra da Đukanović nema snage da pokrene reforme: “On toliko nije moćan, ni spreman, a pitanje je i može li da kontroliše službe za takve akcije.

Svi ti ljudi kontrolišu dio akcija crnogoske vlasti i on nije apsolutni vladar kao nekad. To je pokazala afera “Košljun” gdje je Svatozar Marović kao najmanje moćan u Budvi uspio da se sačuva hapšenja”.

Galerija

Bonus video: