Može li se opoziciji ponoviti Nikšić?

Iz opozicionih partija kažu da se na izbore ne može po važećim uslovima, ali i da se ne smije desiti uvođenje jednopartizma na državnom nivou
11399 pregleda 40 komentar(a)
Hoće li opozicija opet za isti sto?, Foto: Boris Pejović
Hoće li opozicija opet za isti sto?, Foto: Boris Pejović

Opozicija ne može sebi priuštiti izlazak na još jedne izbore bez dogovora koji bi garantovao elementarne uslove za fer i demokratsko glasanje, ali ne smije bez demokratske borbe dozvoliti uvođenja jednopartizma u Crnoj Gori. Ovo poručuju predstavnici opozicionih partija odgovarajući na pitanje da li bi bojkot izbora, koji je najavljivan iz više partija i u više navrata, bio dobra odluka i da li mogu sebi priuštiti da im se ponovi Nikšić gdje trenutno u lokalnom parlamentu nema opozicije. Sve opozicione partije bojkotovale su lokalne izbore u Nikšiću nakon što je najavljeno da će čelnici Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević biti uhapšeni zbog navodnog učešća u pokušaju državnog udara, što je dovelo do toga da su svi odbornici u nikšićkom parlamentu iz vlasti.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović smatra da je “Nikšić DPS-u prepušten bez ikakve borbe od strane DF-a, na čije insistiranje je opozicija bojkotovala izbore u toj opštini”

“Demokrate bez borbe neće dozvoliti uvođenja jednopartizma u Crnoj Gori”, kaže Bogdanović i dodaje da bi, ukoliko bi do bojkota izbora došlo, kompletna opozicija trebalo da pripremi plan pobune građana i birača protiv namjere DPS-a da, kako navodi, pokrade izbore i uvede jednopartijski sistem.

Opozicija, dodaje Bogdanović, ne bi smjela legitimisati izbornu krađu i prihvatiti učešće na izborima prema pravilima koja diktiraju, kako navodi, “najveći balkanski manipulatori”.

“Samo mi kažite da li iko normalan može prihvatiti učešće u jednom izbornom procesu pri činjenici da su jedna stranka i njeni odbornici kupljeni klasičnom političkom korupcijom u opštini Kotor, nakon čega je DPS pravnim nasiljem, ne poštujuci odluke Upravnog suda preuzeo vlast i opoziciji oteo teško stečenu izbornu pobjedu, uz direktnu i indirektnu pomoć dva opoziciona subjekta na lokalu, jednog koji je otvorio krizu i drugog koji je posao završio do kraja. Pritom, ovakvo nasilje su realizovali u atmosferi totalne tišine od strane većine opozicionih subjekata sa državnog nivoa, koji su ćutke predali Kotor, baš onako kako su predali i Nikšić”, poručuje Bogdanović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović kaže da opozicija mora imati u vidu, kako navodi, nekoliko činjenica. Da se DPS nalazi u velikoj krizi i padu, koji pokušavaju da zaustave namještenim anketama.

“Razlozi su mnogi, a prije svega atak na SPC i tradicionalnu Crnu Goru, presude liderima DF-a, ponižavanje Crne Gore na spoljnopolitičkom planu, fašizacija društva kroz progon srpskog naroda, kao i razotkrivanje brojnih afera, od koverte do Milana Roćena. Iz gole nemoći i pokušaja da se vrate ‘u sjedlo’ posljednja diktatura u Evropi sve snažnije poteže svoje jedino preostalo političko oružje - partijsko tužilaštvo, sudstvo i druge represivne metode vladanja. Imamo na silu i nezakonito izabrani Sudski savjet, kao i Savjet Agencije za sprečavanje korupcije, Savjet RTCG-a, nezakonito izabranu predsjednicu Vrhovnog suda, poslušnike u tužilaštvu, policiji, a to je samo znak da se taj politički monstrum, kao i svaki drugi totalitarni režim, pokušava sačuvati represijom i zloupotrebom državnog aparata”, tvrdi poslanik Fronta.

“Zato, čitava opozicija mora izvući pouke iz posljednjih dešavanja i biti spremna na svaki metod političke borbe i demokratskog otpora. Svakako, jedan od najefektnijih oblika suprotstavljanja režimu može biti bojkot parlamentarnih izbora, s tim što se mora analizirati koliko se jedan ovakav režim uopšte obazire na takve poteze, a i pitanje je da li bi svi u opoziciji bili spremni na to”, kaže on.

Zeković: Jednopartijski izbori ne bi nikome donijeli korist

Iz Socijaldemokratske partije poručuju da je sveobuhvatni politički dijalog vlasti i opozicije jedini put za prevazilaženje postojećeg stanja. “Alternativa je paraliza političkog sistema koja neminovno vodi u potpunu političku nestabilnost i bojkot izbora”, kaže za “Vijesti” potrpedsjednik SDP-a Bojan Zeković.

“Nadamo se da vlast neće ući u taj nivo političkog sljepila”, dodaje on.

Opozicija, kaže Zeković, ne može sebi priuštiti izlazak na još jedne izbore bez dogovora koji bi garantovao elementarne uslove za fer i demokratske izbore.

“Da opozicija neće pod ovakvim izbornim uslovima izaći na izbore i to je više puta ponovljeno javno, od svih relevantnih političkih partija u crnogorskoj opoziciji. Vjerujem i da su odgovorniji u vlasti duboko svjesni situacije, poruka iz medjunarodne zajednice i da bi ovakav scenario bio štetan za Crnu Goru, jer jednopartijski izbori ne bi donijeli korist bilo kome, pa ni njima”, zaključuje potredsjednik SDP-a.

Bonus video: