Može li se ponoviti vlada izbornog jedinstva: Nema kompromisa bez DPS-a

“Kucate na otvorena vrata. Objasnite vašim kolegama u opoziciji da dijaloga i kompromisa nema bez DPS. DPS je realna i stvarna, a ne fiktivna politička snaga, šta god mislili o njenom rukovodstvu"
5960 pregleda 22 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević

Dijaloga i kompromisa nema bez Demokratske partije socijalista (DPS) i u Crnoj Gori već imamo model kompromisa koji se desio kada je opozicija ušla u Vladu, i imamo mogućnost da taj model pretvorimo u održiv politički pristup, poručio je premijer Duško Marković.

On je to kazao na premijerskom satu odgovarajući na pitanje poslanika Demosa Miodraga Lekića.

Na pitanje da pojasni da li je ovo poziv opoziciji u tehničku vladu, iz premijerovog kabineta su “Vijestima” pojasnili da se ove poruke ne mogu tako tumačiti.

Lekić je Markovića pitao namjerava li da pokrene ozbiljnu državničku inicijativu građenja i ostvarivanja širokog građanskog konsenzusa u crnogorskom društvu na postulatima pravne države, racionalne ekonomije i politički-kulturno integrisane zemlje.

“Kucate na otvorena vrata. Objasnite vašim kolegama u opoziciji da dijaloga i kompromisa nema bez DPS. DPS je realna i stvarna, a ne fiktivna politička snaga, šta god mislili o njenom rukovodstvu. Ne možete političkim stavom ili kongresnim proglasom ili gumicom izbrisati DPS sa političke scene, a težiti građanskom konsezusu. Opozicioni moto “Nikad sa DPS-om”, znači nikad sa političkom većinom”, poručio je Marković u Skupštini i ponovio poziv opoziciji da se vrati u Odbor za dalju reformu izbornog zakonodavstva.

Na Lekićevu konstataciju da je albanski premijer Edi Rama pokrenuo inicijativu za kompromis sa opozicijom, Marković je rekao da nama ne treba albanski model već da imamo svoj, kao kada je Vlada dala ministarska mjesta predstavnicima opozicije, dodajući da je taj kompromis bio način da se dođe do političke stabilnosti za sva vremena u Crnoj Gori.

“Imamo mogućnost da taj model pretvorimo u održiv politički pristup. Hajmo da se vratimo tome. Ali ne možete, ja čujem ovih dana, nikad sa DPS-om, nikada dok je Milo Đukanović predsjednik DPS-a. Pa neće nama političke partije nastale prije 10-15 dana ili dvije godine određivati ko će nam biti predsjednik stranke, ne pripada nikome u opoziciji da uređuje odnose u našoj stranci. Kritikujte našu politiku, pobijedite nas na izborima”, poručio je Marković.

“Ne mislite da mi uživamo 30 godina na vlasti. Mi želimo da podijelimo odgovornost sa odgovornom opozicijom. Nama treba 60 odsto zajedničkih političkih napora i vlasti i opozicje u zemlji da Crna Gora bude Monako. Ali, ako ćemo da se optužujemo, etiketiramo, da se eliminišemo sa političke scene bez izbora, onda kome obojci kome opanci, na izbore”, kazao je premijer.

On je odgovarajući na Lekićevo pitanje o aferi “Koverta” kazao da su nadležne institucije dale odgovor ili su u postupku davanja odgovora. Podsjetio je da je DPS platio novčanu kaznu zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i da aktivnosti koje sprovodi tužilaštvo nijesu zaobišle ni bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića.

Marković je juče poručio i da ne postoje rizici po mir i stabilnost zemlje, te da Crna Gora neće prekidati odnose sa Rusijom. Njega je polanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević pitao da li će Vlada prekinuti diplomatske odnose s Rusijom, nakon presude u kojoj se tvrdi da su državni organi i službe te države učestvovale u pokušaju ubistva tadašnjeg premijera.

“Nigdje ne stoji tvrdnja da su državni organi Rusije učestvovali u pokušaju ubistva tadašnjeg premijera Mila Đukanovića”, istakao je Marković i dodao da će Vlada strpljivo i razumno nastojati da te odnose podigne na viši nivo.

Marković je juče nakon što je Medojević u više navrata potencirao da je vicepremijer i ministarpravde Zoran Pažin u Crnu Goru došao sa Velebita, kazao da poslanik DF-a ima fašistički pristup.

“Vi danas ovdje iznosite podatke odakle ko dolazi i kako je došao i da po tom osnovu imaju manja prava. To je fašistički pristup”, kazao je premijer.

Poslanik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanovićpitao je Markovića kako Vlada procjenjuje sigurnost Igora Tomkića iz Berana koji je prije nekoliko mjeseci više puta napadnut na nacionalnoj osnovi. “Crna Gora je osvjedočeno bezbjedan i siguran dom svakog građanina i ima snage da zaštiti porodicu Tomkić u Beranama i svaku našu porodic”, rekao je premijeri i dodao da nema informacija da je Tomkićima sada ugrožena sigurnost.

Rano je govoriti ko će biti predsjednik DPS-a

Marković kazao je da je još rano govoriti o tome ko će biti predsjednik DPS nakon kongresa koji će se održati krajem godine. On je, upitan da li smatra da Milo Đukanović treba da opet bude izabran za predsjednika partije, kazao da razumije pitanje, ali da je ono neblagovremeno.

“Mi smo donijeli odluku o održavanju kongresa krajem godine, u skladu sa tim je definisana dinamika izbora u partiji na terenu, one se intenzivno sprovode konstituisanjem novih mjesnih odbora, izborom predsjednika mjesnih odbora, pripremom opštinskih konferencija koje treba sve da se okončaju do 29. juna, izbor predstavnika za kongres i sami kongres. U pripremi samog kongresa će se definisati i naš pristup oko kadrovskih rješenja u partiji, u cjelini u partiji i u vrhu partije, tada ćemo vidjeti koja će to kadrovska rješenja opredjeljena za rukovođenje partijom u narednim godinama”, rekao je Marković novinarima u parlamentu.

Nećemo stati dok ne uhapsimo sve umiješane u ubistvo Jovanovića

Upitan da li nakon 15 godina od ubistva urednika “Dana” Duška Jovanovića očekuje da se taj slučaj potpuno riješi, on je kazao da je to permanentni institucionalni zadatak, posebno organa za sprovođenje zakona, uključujući Tužilaštvo i policiju.

“Već sam rekao da nećemo stati dok svi napadi na novinare i imovinu medija ne budu otkriveni i procesuirani. U ovom kontekstu ubistvo Duška Jovanovića je najteži događaj, Vlada će uraditi sve da se do kraja dovede proces. Kao što znate jednim dijelom je doveden, sudski procesuiran. Nema stajanja dok ne pronađemo ne samo one koji su učestvovali u organizaciji ubistva gospodina Jovanovića, već ako budemo mogli njihove nalogodavce”.

Izbjegao odgovor o firmama sa jednim zaposlenim

Premijer juče nije direktno odgovorio poslaniku Socijaldemokratske partije (SDP) Rašku Konjeviću šta je preduzeto povodom činjenice, koju je upravo Marković ranije iznio, da u Crnoj Gori ima 9.000 firmi koje imaju po jednog zaposlenog. Konjević je juče citirao premijerovu izjavu u kojoj je kazao da nije logično da u Crnoj Gori imamo 9.000 firmi sa po jednim zaposlenim.

“To je prevara. Ko to može u svijetu da ostvaruje profit sa jednim zaposlenim, nije logično ni opravdano, to je krađa državnog novca i urušavanje resursa”, citirao je Konjević Markovića. On je zatim iznio detalje iz jednog dnevnog lista prema kojem je jedna od crnogorskih firmi imala prihod od 4,1 milona eura a da poritom ima jednog zaposlenog. Marković je kasnije kazao da zna da se radi o Unipromu.

“Kada je u pitanju ova kompanija znao sam i prvi put o kojoj se kompaniji radi. Radi se Unipromu koji istovremeno obavlja djelatnosti u KAP-u u stečaju. Firma ima jednog zaposlenog, a svi zaposleni u KAP-u se vode kod KAP-a u stečaju. Ima ozbiljan fizički obim proizvodnje i ozbiljne finansijske pokazatelje”, rekao je on.

Bonus video: