Mrčela: Finansiranje partija treba nadzirati stalno

"Doduše i najbolji zakon u rukama loših ili koruptivnih primjenjivača dovodi do neželjenih rezultata"
4 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2013. 21:12h

Država mora formirati nezavisne institucije kako bi spriječila da se političke partije finansiraju novcem stečenim kriminalnim putem, kazao je predsjednik Grupe zemalja za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope (GRECO) Marin Mrčela.

On je u razgovoru za “Vijesti“ kazao da finansiranje političkih partija treba nadzirati stalno a ne samo uoči i tokom izbora. Ukoliko institucije koje nadgledaju finansije nijesu nezavisne, smatra Mrčela, donešeni zakoni imaju manje efekta.

“Doduše i najbolji zakon u rukama loših ili koruptivnih primjenjivača dovodi do neželjenih rezultata. I o tome bi trebalo voditi računa i zato mi toliko naglašavamo važnost nezavisnosti tijela koje nadzire financiranje političkih stranaka”, smatra Mrčela.

Predsjednik GRECO smatra i da je najvažnije da tijelo koje nadzire finansiranje političkih stranaka nezavisno, i da je lišeno neprimjerenog uticaja sa strane.

“Idealno bi bilo da je se radi o jednom tijelu u kojem zakonodavna i izvršna vlast nemaju utjecaja”, tvrdi on.

GRECO je Crnoj Gori nedavno dao 14 preporuka za borbu protiv korupcije, od čega su sproveden dio preporuka koje se odnose na finansiranje partija. U izvještaju te međunarodne organizacije navodi se da je ostatak preporuka djelimično sproveden.

“To je rezultat koji Crnu Goru svrstava u sam vrh po uspješnosti u sprovođenju GRECO preporuka i mi smo to u izvještaju, a i na plenarnom zasjedanju vrlo jasno rekli”, ocijenio je Mrčela i dodao da GRECO izdaje preporuke u kojima navodi što neka država trebalo uraditi, ali ne i kako.

Zato je način ispunjenja preporuka, smatra on, u isključivoj nadležnosti institucija Crne Gore: “Naravno, GRECO ima sada već bogatu praksu i u odnosu na kontrolu finansiranja političkih stranaka, čak smo izdali i publikaciju u kojoj su navedeni razni načini kontrole finansiranja.”

Mrčela podsjeća da je glavni nedostatak u Crnoj Gori na koji je GRECO ukazao “nedovoljna primjena” zakonske regulative koja se odnosi na finansiranje partija.

Prema tom izvještaju, uloga i ovlašćenja Državne revizorske institucije (DRI) bi trebalo biti izričito i jasnije određene u Zakonu o finansiranju političkih stranaka.

“Recimo, nije jasno smije li DRI po službenoj dužnosti tražiti dokaze o finansiranju stranaka od trećih osoba, ne samih političkih stranaka. Uz to, navedeni zakon je od nedavno u primjeni i zato u narednom razdoblju treba ocijeniti kako će biti primjenjivan u praksi”, kazao je Mrčela uz podsjećanje da GRECO ocjenjuje ne samo usklađenost zakona sa antikoruptivnim standardima Savjeta Evrope već i praksu u određenoj državi.

Govoreći o posljednjem izvještaju o napretku Crne Gore u dijelu koji se odnosi na zamjerku Brisela da “još nema oduzimanja imovine naručilaca koruptivnih djela”, Mrčela je kazao da je u tom dijelu osim zakona nužna i praksa.

“Drugim riječima, svaka država bi trebalo pokazati da se zakoni koji omogućuju oduzimanje imovinske koristi stečene počinjenjem koruptivnog ponašanja i primjenjuju u praksi”, dodao je on.

Upitan kakav je stav GRECO o radu Komisije za utvrđivanje konflikta interesa u Crnoj Gori i koje su glavne zamjerke, Mrčela je kazao da je u okviru njihovih preporuka Komisije sugerisano smanjenje mogućnosti političkog utjecaja na odluke koje donosi Komisije.

“Crna Gora je izvijestila da je prema novoj regulativi zabranjeno da članovi Komisije budu članovi političkih stranaka te je GRECO izrazio nadu da će Komisija nastaviti ispunjavati svoju zadaću na nezavisan, nepristran i transparentan način”, zaključio je on.

Političarima nije mjesto u DIK

Upitan da li je realno očekivati da će predstavnici partija u Držvanoj izbornoj komisiji kontrolisati finansiranje partija, Mrčela je kazao da DIK mora biti nezavisno tijelo.

“Prema standardima Savjeta Evrope čiju primjenu GRECO ocjenjuje, trebalo bi obavljati nezavisno tijelo. Ako političke stranke imaju prevladavajuću ulogu u takvom tijelu, kao primjerice u Belgiji, GRECO je rekao da to nije zadovoljavajuće”, smatra on.

Mrčela je pojasnio da GECO nije razmatrao treba li DIK da bude profesionalno tijelo ili ne. “Izborna komisija ionako ne kontroliše izvještaj o finansiranje stranaka, već ga samo objavljuje. O kontroli tih izvještaja birene Državna revizorska institucija (DRI)”. Mrčela je primijetio da DRI nema jasnu ulogu u kontroli finansija navodeći da će GRECO tražiti poboljšanje u radu te institucije.

Bonus video: