Mrdak: Nova metodologija poruka ohrabrenja, noviteti nijesu potpuno primjenjivi na CG

„Tehnički dio koji se odnosi na grupisanje poglavlja po klasterima na nas nije primjenjiv, tako da će konkretan benefit od nove metodologije za Crnu Goru biti u političkom smislu, a to je da ona obezbjeđuje kontinuitet dijaloga između Crne Gore i države članica, što dosad nije bilo najzastupljenije", smatra Mrdak
1502 pregleda 4 komentar(a)
Mrdak, Foto: Vlada Crne Gore
Mrdak, Foto: Vlada Crne Gore

Predložena nova metodologija pristupanja, iako tehnički nije primjenjiva na Crnu Goru, u političkom smislu poruka je ohrabrenja i podsticaja pregovaračkog procesa, ocijenio je zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak.

On je, gostujući u emisiji „Evropa“ na Radiju Crne Gore, kazao da očekuje da Crna Gora u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) ove godine otvori poglavlje 8 – Konkurencija i zatvori dva poglavlja, uz nastavak realizacije planiranih obaveza.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da je Mrdak, govoreći o novoj metodologiji pristupanja, rekao da noviteti koje ona sadrži, u tehničkom smislu, nijesu u potpunosti primjenjivi na Crnu Goru.

„Tehnički dio koji se odnosi na grupisanje poglavlja po klasterima na nas nije primjenjiv, tako da će konkretan benefit od nove metodologije za Crnu Goru biti u političkom smislu, a to je da ona obezbjeđuje kontinuitet dijaloga između Crne Gore i države članica, što dosad nije bilo najzastupljenije", smatra Mrdak.

On je ocijenio da je očigledno da nova metodologija prepoznala potrebu da se na najvećem političkom nivou razgovara o budućnosti Zapadnog Balkana, u kontekstu politike proširenja.

Mrdak je saopštio i da se novom metodologijom nagovještavaju određene izmjene u vezi sa godišnjim izvještajima Evropske komisije.

On je rekao da će Vlada sigurno prihvatiti sve što je politička ponuda od EU, ali da prije nego što se formalno izjasni, mora sačekati zvaničan stav Savjeta EU o predlogu metodologije.

Govoreći o napretku u pregovorima, Mrdak je ocijenio da, ukoliko se otvorena i zatvorena poglavlja uzmu kao mjera napretka, može se prihvatiti konstatacija da nije bilo napretka u 2019. godini.

„Međutim, pregovarački proces je mnogo širi od toga. Crna Gora je tokom 2019. imala stabilan stepen realizacije svih planiranih obaveza, u okviru mandata ove Vlade taj stepen uvijek iznosi između 72% i 75%, tako da tokom 2019. od planiranih oko 300 obaveza, Vlada je realizovala oko 220“, rekao je Mrdak.

On je ocijenio da otvaranje i zatvaranje poglavlja ne odgovara uvijek realnoj situaciji i sprovedenim reformama, što pokazuje i poglavlje 8, koje je spremno za otvaranje već duže vrijeme.

„Možemo očekivati otvaranje ovog poglavlja tokom 2020. godine, riječ je o poglavlju sa najviše početnih mjerila, o oblasti koja je uvijek bila kamen spoticanja i ostalim državama koje su pristupale EU.

On je kazao da se, čim se za to stvore uslovi na nivou Crna Gora – EU može se očekivati da budu zatvorena poglavlja 20 i 7.

"Do kraja ove godine Vlada planira da postigne internu spremnost za zatvaranje još nekoliko poglavlja, pod internom sprenošću podrazumijevamo da su ispunjene sve obaveze u okviru poglavlja, a procedure do formalnog zatvaranja ponekad mogu trajati pola godine, godinu ili duže“, objasnio je on.

Mrdak je rekao da je Crna Gora tokom prethodne godine utvrdila ili donijela zakone od kojih direktnu imaju korist građani.

Podsjetio je i da je Crna Gora, kroz aktuelnu strukturu IPA II, ima na raspolaganju 279,1 miliona eura.

„Pozitivno je što građani prepoznaju EU kao najvećeg donatora u Crnoj Gori i jasno se vidi na koji način ovaj proces doprinosi boljim standardima, od čega korist imaju građani“.

Bonus video: