Mrdak: Proširenje EU doprinosi demokratizaciji, CG nastavlja pozitivnim tempom

Govoreći na panel diskusiji „Treba li politiku proširenja vratiti na EU agendu?“, Mrdak je ocijenio da proces proširenja EU nije kratkoročni politički potez, već generacijski izbor zasnovan na demokratskim principima i temeljnim vrijednostima
886 pregleda 2 komentar(a)
Sa foruma u Poljskoj, Foto: Vlada Crne Gore
Sa foruma u Poljskoj, Foto: Vlada Crne Gore

Svako proširenje Evropske unije (EU) doprinos je demokratizaciji čitavog kontinenta, a Crna Gora će, kao najuspješniji kandidat za članstvo, nastaviti sa pozitivnim tempom, uz neophodnu motivaciju i podršku Unije, poručio je zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak.

On je učestvovao na Ekonomskom forumu u Poljskoj, koji je okupio više od četiri hiljade učesnika - lidera iz političke, ekonomske i društvene sfere iz 60 zemalja Evrope, Azije i Amerike.

Govoreći na panel diskusiji „Treba li politiku proširenja vratiti na EU agendu?“, Mrdak je ocijenio da proces proširenja EU nije kratkoročni politički potez, već generacijski izbor zasnovan na demokratskim principima i temeljnim vrijednostima.

On je naglasio da ta politika ne bi trebalo da bude u sijenci stalnih izazova sa kojima se EU suočava.

Mrdak je rekao da je članstvo država Zapadnog Balkana u EU obostrani interes, sa ekonomskog, političkog i bezbjednosnog stanovišta.

"U ekonomskom pogledu, EU je daleko najveći trgovinski partner sa zemljama Zapadnog Balkana, dok u političkom i bezbjednosnom pogledu, meka snaga EU ima suštinsku ulogu u podržavanju procesa reformi, jer odsustvo ovog uticaja može stvoriti distancu između EU i regiona Zapadnog Balkana, što kasnije mogu iskoristiti drugi geopolitički igrači“, naveo je Mrdak.

On je poručio da je Crna Gora svjesna da su prethodna iskustva iz proširenja uticala da EU primjeni do sada najstrožiji pristup u pregovaračkom okviru, što zahtjeva dodatne napore i kvalitet u sprovođenju reformi.

„Svjesni smo da Crna Gora pregovara po, do sada, najzahtjevnijim pregovaračkim uslovima, što će u konačnom da rezultira izgradnjom buduće stabilne i kredibilne članice EU“, kazao je on.

Mrdak je rekao da je pred Crnog Gorom još puno izazova na kojima pregovaračka struktura predano radi kako bi do 2025. ispunili sve neophodne uslove za zatvaranje pregovora.

Bonus video: