Mugoša: Ispravite greške sudija

Ukoliko odluka Vrhovnog suda bude pozitivna po reviziji Regionalnog vodovoda i bude ukinuta ili preinačena odluka Apelacionog suda, stvaraju se uslovi za protivizvršenje”, kazao je Mugoša
1527 pregleda 0 komentar(a)
Apelacioni sud pogriješio: Mugoša, Foto: Regionalni Vodovod
Apelacioni sud pogriješio: Mugoša, Foto: Regionalni Vodovod

Nakon odluke Ustavnog suda, trebalo bi da bude ukinuta odluka Apelacionog suda u korist austrijske građevinske kompanije Štrabag, kazao je pravni zastupnik Regionalnog vodovoda Vanja Mugoša.

Ustavni sud je prihvatio žalbu Regionalnog vodovoda u sporu sa austrijskom kompanijom Štrabag, u čiju korist je ranije Apelacioni sud presudio.

“Vrhovni sud mora da donese odluku da li je revizija dozvoljena, a naši propisi pokazuju da jeste. Sama odluka Ustavnog suda vjerovatno će dati obrazloženje da takvo ovlašćenje na strani Regionalnog vodovoda postoji i da se o reviziji mora odlučiti, a ako se bude odlučivalo o reviziji, nema sumnje da odluka Apelacionog suda mora biti ukinuta ili čak preinačena i odbijen zahtjev za priznanje odluke Međunarodnog arbitražnog suda. Ukoliko odluka Vrhovnog suda bude pozitivna po reviziji Regionalnog vodovoda i bude ukinuta ili preinačena odluka Apelacionog suda, stvaraju se uslovi za protivizvršenje”, kazao je Mugoša.

Štrabag i Regionalni vodovod su 2008. potpisali ugovor o gradnji cjevovoda vrijednog 17 miliona eura. Regionalni vodovod je naredne godine jednostrano raskinuo ugovor, a Štrabag pokrenuo arbitražni postupak, a zatim i suđenje pred crnogorskim sudovima. Prošle godine Štrabag je dobio je pred Apelacionim sudom konačnu presudu u svoju korist i blokirao račun Regionalnog vodovoda na iznos od 12 miliona eura. Nezadovoljan odlukom Apelacionog suda, Regionalni vodovod je podnio reviziju prošlog maja koju je Vrhovni sud odbacio kao nedozvoljenu.

Bonus video: