Mugoša šetao namještaj od KIC-a do SPC

I u KIC-u “stalno provejavala priča” da su komadi namještaja donijeti iz kabineta nekadašnjeg mitropolita i patrijarha Dožića
164 pregleda 21 komentar(a)
hram, osveštanje, Foto: Savo Prelević
hram, osveštanje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.10.2014. 19:25h

Namještaj koji je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša poklonio Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, do 2000. godine najvjerovatnije je bio u Domu omladine "Budo Tomović”.

Nekadašnji direktor te ustanove Ranko Vuković, kazao je da je, početkom 2000. godine, kada je otišao iz KIC-a, namještaj, ostao u kabinetu direktora.

Vuković je pojasnio da je on, kada je došao na čelo KIC-a, u kabinetu zatekao radni sto, stolicu, vitrinu, veliki sto i lampu.

On je dodao da je za te komade namještaja “stalno provejavala priča” da su donijeti iz kabineta nekadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog, a kasnije i srpskog patrijarha Gavrila Dožića.

“Ako su to ti komadi namještaja, oni su ostali u KIC-u kada sam ja iz njega otišao. Ostali su upravo u kabinetu direktora, gdje sam ih i zatekao. Jednom sam, u intervjuu za Politiku, i odgovorio na pitanje o tome. Predočili su mi da je namještaj iz Dožićevog kabineta. I tada sam iznio svoj stav, rekao sam im da smatram da ga treba vratiti onome čiji je. I sada to mislim”, kazao je Vuković.

Nekadašnji direktor KIC-a ističe da tada klima nije bila povoljna za vraćanje namještaja crkvi. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” Vuković je pred kraj prošlog milenijuma govorio da bi, ukoliko se namještaj ne vrati crkvi, bilo dobro da se reparira i sačuva.

“Nijesam zvanično ništa radio po tom pitanju, ali je vrlo vjerovatno da jesam govorio da ga treba sačuvati”, kazao je Vuković.

On je rekao da ne zna kako je taj namještaj kasnije prešao u kabinet gradonačelnika, kao ni da li postoji dokument o preuzimanju namještaja.

“To ne mogu ni znati, jer je prenijet kod njega nakon što sam ja pošao iz KIC-a”, kazao je on.

Iz Glavnog grada danima ne odgovaraju na pitanje “Vijesti” o tome da li postoji odluka o otuđenju ili povraćaju pokretne imovine, ako je utvrđeno da je on vlasništvo Mitropolije. Sveštenik SPC Velibor Džomić koji je u dobrim odnosima sa Mugošom, u neformalnim razgovorima hvalio se da je sa njim isposlovao povraćaj tog namještaja nakon isteka mandata.

Bonus video: