Mugoša želi da "sasluša probleme" Podgoričana: Kampanja za sebe i(li) DPS

Nameće se i pitanje kako Mugoša, namjerava da riješi brojne probleme sa kojima se građani susreću, s obzirom na praznu gradsku kasu
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2013. 19:31h

Namjera gradonačelnika Miomira Mugoše da, kako mnogi smatraju, u sumrak svoje apsolutne vladavine sasluša probleme svih građana i pokuša da ih riješi, u opoziciji doživljavaju kao još jednu u nizu predizbornih aktivnosti.

Opozicionari, međutim, nijesu sigurni da li Mugoša, odnosno više od 100 službenika Glavnog grada, namjerava to da uradi zarad lične ili pak koristi DPS-a.

Bez obzira da li će Mugoša ponovo biti nosilac liste DPS-a na izborima, što mnogi smatraju da se neće desiti, ili će se okončati njegova više od deceniju duga vladavina, Radoš Zečević (Nova) nema dilemu - riječ je o predizbornom potezu.

Iz Glavnog grada najavljeno da će, u okviru akcije “Evidentiramo - rješavamo”, više od 100 stotinu službenika obići svako domaćinstvo u sljedećih nekoliko mjeseci, evidentirati njihove probleme i pokušati da ih riješe

"Činjenica je da su izvjesni novi izbori, bez obzira hoće li biti u oktobru ili u aprilu sljedeće godine. Oni su u velikom deficitu što se tiče glasača. I odvajanje opštine Tuzi će im odnijeti još nekoliko hiljada, a Glavni grad, sa značajem koji ima, svima je važan, a osobito njima”, ocijenio je Zečević.

On smatra da u Glavnom gradu sprovode pomenutu akciju kako bi pokušali da rade sve “ono što je trebalo” u posljednjih 15 godina, koliko su na vlasti.

“Rok od nekoliko mjeseci, koji su sebi dali, otprilike se poklapa sa rokom kada će bit raspisani izbori. Sve je to u funkciji predstojećih lokalnih izbora… To je jedan način da se priđe građanima…”, smatra Zečević.

Iz Glavnog grada prije nekoliko dana je saopšteno da će, u okviru akcije “Evidentiramo - rješavamo”, više od 100 stotinu službenika obići svako domaćinstvo u sljedećih nekoliko mjeseci, evidentirati njihove probleme i pokušati da ih riješe.

Pojašnjeno je da će sve biti uneseno u unaprijed pripremljene tipske zapisnike, na osnovu kojih će se “u budućnosti kreirati strategije i odluke iz odgovarajućih segmenata života i funkcionisanja” i da će biti prikupljeni podaci i o imovini i socio-ekonomskom statusu...

Iz Glavnog grada u protekla dva dana nijesu željeli da odgovore na pitanja “Vijesti”, između ostalih i zašto su se baš sada, pred izbore, odlučili za pomenutu akciju, imajući u vidu da je Mugoša već više od 12 godina gradonačelnik.

Ako Mugoša zaista namjerava da uđe u svako domaćinstvo, anketare očekuje paklen posao - svaki od njih stotinak moraće da obiđe oko 570 domova

On tvrdi da na Skupštini nije razmatrana nijedna riječ o akciji “Evidentiramo – rješavamo” i ističe da bi takav posao morao da se uredi odgovarajućim aktom.

On smatra da u Glavnom gradu “odlično znaju” u kakvoj ekonomskoj situaciji su građani i da “svi znaju” da je “najveći” broj sugrađana koji “nijesu dio vlasti” - “u stanju socijalne potrebe”.

“Ovdje je definitivno riječ o nečemu drugom, što treba da zavređuje pažnju političkih partija, svih političkih subjekata i Skupštine, kojoj je posao da donosi odluke i propise. Razmatrali smo na sjednicama i izvještaj o radu gradonačelnika i nikada niko nije pomenuo takvu aktivnost”, kazao je Vujović.

U moru (ne)jasnoća nameće se i pitanje kako Mugoša, čak i ako to zaista želi, namjerava da riješi brojne probleme sa kojima se građani svakodnevno susreću, s obzirom na praznu gradsku kasu.

Vujović: Krše prava građana

Vujović tvrdi da posao zaposlenih u lokalnoj samoupravi nije da idu po kućama i ispituju građane, pojasnivši da oni imaju svoja zaduženja u skladu sa sistematizacijom.

“Da li im se mijenjaju ovlašćenja da uznemiravaju građane Podgorice? Za tako nešto nikada nijesam čuo, ni u jednoj demokratskoj državi na svijetu. Jedna takva aktivnost se mora staviti pod lupu svih državnih organa...”, rekao je Vujović.

Ocijenivši da se na taj način krše ljudska i demokratska prava građana, Vujović se pita i kakvu legitimaciju će im službenici pokazati prije ulaska u stan.

“Ako je to neki hir, treba vidjeti dokle može da ide. To je nešto nevjerovatno”, smatra Vujović. Iz Glavnog grada nijesu odgovorili ko će anketirati građane - postojeći službenici ili pak novozaposleni.

Anketare čeka paklen posao

Ako Mugoša zaista namjerava da uđe u svako domaćinstvo, anketare očekuje paklen posao - svaki od njih stotinak moraće da obiđe oko 570 domova.

Prema podacima MONSTATA, u Podgorici ima više od 57.000 domaćinstava, pa bi akcija mogla da traje mjesecima. Iz Glavnog grada nijesu odgovorili kako će to uspjeti da urade.

Računica je jasna - ako dnevno obiđu desetak domaćinstava, biće im potrebno najmanje dva mjeseca, pod uslovom da rade subotom i nedjeljom.

Ako anketari budu već zaposleni službenici, nameće se i pitanje ko će da radi njihov posao dok budu obilazili domaćinstva.

Galerija

Bonus video: