Muk: Demokratski svijet neće oduševiti rotacije tipa Putin-Medvedev

“Đukanovic je ranije tvrdio da se povukao sa javnih funkcija jer nije imao dovoljno tolerancije za kritiku iz dijela medija i nevladinih organizacija"
4 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2012. 20:48h

Povratak Mila Đukanovića vodiće daljoj polarizaciji političke javnosti i odnose između vlade, civilnog sektora i medija uvesti u zonu rizika, smatra predsjednik UO Institut Alternativa Stevo Muk.

On je mišljenja da Đukanovićev povratak nije dobra vijest za institucije, podsjećajući da je prilikom napuštanja izvršne vlasti, šef DPS-a i sam govorio da odlazi kako bi omogućio dalji razvoj institucija.

“Đukanovic je ranije tvrdio da se povukao sa javnih funkcija jer nije imao dovoljno tolerancije za kritiku iz dijela medija i nevladinih organizacija. U izbornoj kampanji je to i potvrdio. Zato posebnu pažnju treba posvetiti tom odnosu, ali i dozvoliti da eventualnom promjenom odnosa demantuje negativna očekivanja”, kazao je Muk za “Vijesti”.

Đukanoviću bliski mediji i političari su, smatra Muk, prethodnih nedjelja stvarali atmosferu za njegov povratak na čelo vlade slikajući ga kao čovjeka koji rješava nerješive probleme i koji mora da se vrati da vodi zemlju i narod kad je najteže. “Ne vjerujem da bilo ko, pa ni Đukanović ima čarobni štapić. Očigledno da je njegova procjena mjesecima unazad bila da je njegov povratak neminovan”.

Muk je mišljenja da su Đukanovića, nakon dvije godine izvan vlade, u premijersku fotelju vratili i unutrašnji odnosi u vladajućoj partiji. “Vratila ga je nemogućnost da se upravlja jednom složenom političkom strukturom u kojoj su ponekad vrlo oštro suprotstavljeni lični i grupni interesi međusobno, ali i sa javnim interesom i sve zahtjevnijim procesom evropskih integracija”, istakao je Muk, navodeći da povratak šefa DPS-a nije obradovao neke od ključnih članica EU iako one vjerovatno svoj doživljaj neće javno izražavati.

“Đukanović će vjerovatno za svoj povratak u ovoj fazi tražiti opravdanje u obavezi dovršetka posla na putu ka članstvu u NATO. Nažalost, odnos većine opozicije i manjak javne podrške može mu dati za pravo. Ipak, upravljanje državom po ruskom scenariju i principu rotacija Putin–Medvedev, teško može naići na blagonaklone ocjene u demokratskom svijetu”, tvrdi Muk.

Galerija

Bonus video: