Muk: Režim pokušava da nađe novu Pozitivnu

“Preko te i takve saradnje sa DPS-om u Kotoru, SNP će srušiti i “kakvo-takvo” jedinstvo opozicije i mogućnost da se dalje gradi koncept “građanske opozicije” i zajedničke strategije narednih poteza, povodom prošlih ali i budućih lokalnih, parlamentarnih i predsjedničkih izbora
21 komentar(a)
Kotor, Foto: Filip Roganović
Kotor, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.12.2016. 07:53h

Socijalistička narodna partija (SNP) i Socijaldemokratska partija (SDP) u Kotoru treba da odustanu od svojih zahtjeva kako bi sačuvali opoziciono jedinstvo, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk. Ističući da je opozicija u Kotoru morala da brzo formira opštinsku vlast, Muk je istakao da prepucavanja unutar opozicije idu u korist DPS-u.

“Da je SDP do kraja čist, sjetio bi se već da odbijanjem zahtjeva SNP, radi protiv sebe i smjene vlasti. Da je rukovodstvo SNP umjelo i znalo, čak htjelo i željelo, ne bi SNP došao na ove grane. Međutim, put SNP na površinu vode, makar ove kotorske, nije preko saradnje sa DPS. To je put za uništenje i SNP i opozicije”, napisao je Muk na svom Fejsbuk profilu navodeći da je ponašanje funkcionera SDP-a prilog naumu režima da “posije zrno sumnje među opozicijom i pronađe novu Pozitivnu.

“Preko te i takve saradnje sa DPS-om u Kotoru, SNP će srušiti i “kakvo-takvo” jedinstvo opozicije i mogućnost da se dalje gradi koncept “građanske opozicije” i zajedničke strategije narednih poteza, povodom prošlih ali i budućih lokalnih, parlamentarnih i predsjedničkih izbora”.

Predsjednik kotorskog SNP-a Branko Ivanović odbio je predlog lidera LP Andrije Popovića da bude predsjednik SO Kotor. Opozicija u Kotoru ne može da formira novu vlast zbog insistiranja SNP-a da, prije sklapanja saveza, funkcioneri SDP-a napuste mjesta u gradskoj upravi i u Luci Kotor. Opozicione partije imaju 17 odbornika, što im je dovoljno za formiranje većine u lokalnom parlamentu od 33 odbornička mjesta.

Podsjećajući da je opozicija napustila sjednicu nakon Popovićeve ponude Ivanoviću, predsjednica kotorskog odbora pokreta URA Ljiljana Popović Moškov kazala je da je to bila poruka SNP-u. Ona tvrdi da raspodjela funkcija u Opštini nije važna i ne smije dovesti u pitanje opozicione pregovore.

“Smatramo da je princip smjene DPS-a prioritetan princip, pogotovo ako ste na njemu zadobili povjerenje birača”, kazala je ona dok je odbornica SNP Aleksandra Sindik odgovorila da je Ivanović na sjednici SO jasno odgovorio da odbija predlog Popovića. “Rekao je da njega ne interesuje nijedna funkcija, fotelja niti stolica osim njegove stomatološke. Tako da Popovićev predlog kotorski SNP neće ni razmatrati”, kazala je ona.

Bonus video: