Mulja li opet DPS sa plaćenicima?

DPS izbacio sankcije za neplaćanje poreza, ali sada, uz kažnjavanje plaćenika, otvara pitanje otpusta zatvorenika
11 komentar(a)
poslanički klub DPS, Foto: Savo Prelević
poslanički klub DPS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.03.2015. 21:05h

DPS je iz spornih izmjena Krivičnog zakonika sklonio odredbe o slanju u zatvor za neplaćanje poreza, ali je predožio ubacivanje odredbi koje se odnose na uslovni otpust zatvorenika i kažnjavanje otmičara.

Opozicija i šef parlamenta Ranko Krivokapić su nedavno u Skupštini oborili vladin Predlog izmjena Krivičnog zakonika kojim je predviđeno kažnjavanje crogorskih državljana za odlazak na strana ratišta upravo zbog toga što je DPS želio da u paketu progura predlog da se u zatvor šalju oni koji ne plate obavezne socijalne doprinose za zaposlene u vrijednosti iznad 1.000 eura.

Krivokapić je tada rekao da Ministarstvo finansija želi da pravosuđe zatrpa sitnim predmetima, kako se ne bi bavili krupnim kriminalom i korupcijom, što je resor Radoja Žugića negirao.

Šef parlamenta je kazao i da se sa predlagačem izmjena zakonika Duškom Markovićem dogovorio da opet u parlamentu procesuira predlog o kažnjavanju stranih plaćenika, bez odredbi o neplaćanju poreza, i da će bez problema biti usvojen propis, na kome insistiraju Sjedinjene Države i dio NATO partnera.

Umjesto toga, poslanici DPS-a Mevludin Nuhodžić, Marta Šćepanović, Obrad Stanišić i Milorad Vuletić su u ponedjeljak zatražili da Skupština po hitnoj proceduri raspavlja o njihovom predlogu izmjena KZ koji, osim kažnjavanja plaćenika, predviđa i odredbe koje su navodno važne za sprečavanje pranja novca, a koje se odnose na preciziranje termina "imovina".

DPS, između ostalog, i zato traži da Skupština po hitnoj proceduri usvoji njihov predlog, pozivajući se i na sjednicu asocijacije za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma -MONEYVAL koja se, kako tvrde, očekuje sredinom aprila ove godine.

Pored kazni za finansiranje stranih plaćenika, DPS je ovaj put predložio i sankcije za sve one koji novčano podržavaju otmice ljudi, brodova, aviona... U predlogu vladajuće partije nema, međutim, termina terorizam, na čemu je insistirala opozicija, čiji su poslanici podsjetili da se u Deklaraciji UN o stranim plaćenicima precizira da je riječ o teroristima, i da se taj termin ponavlja u skoro svakoj rečenici.

Oni smatraju da je Vlada to izbjegla namjerno zbog “ruskih separatističkih snaga u Ukrajini”, ne vjerujući u objašnjenje da postoji spisak terorističkih organizacija na kome nema Crne Gore.

Uslovni otpust za osuđene na maksimalnu kaznu zatvora

Kada je u pitanju odredba o uslovnom otpustu njome se precizira da će sud moći da oslobodi kazne osuđenike koji izdrže dvije trećine, a izuzetno polovinu zatvorske kazne ili kazne zatvora od 40 godina.

Uslov za to je i da su se osuđenici “popravili ” u zatvoru. Do sada je uslovni otpust mogao da dobije osuđenik koji je izdržao polovinu kazne zatvora ili polovinu kazne od 30 godina zatvora, a odluku o tome donosila je Komisija za uslovni otpust Ministarstva pravde.

Međutim, izmjenama zakona to sada prelazi u nadležnost sudova.

Bonus video: