MUP će pratiti izborne pritužbe, ali bez civilnih aktivista

Formiran tim koji je zadužen za blagovremeno i kvalitetno izvršavanje obaveza iz izbornih zakona. To je dobra praksa prethodnih izbornih ciklusa, navode iz MUP-a Koordinaciono tijelo MUP-a 2016. u sastavu imalo i NVO aktiviste koji prate izbore
722 pregleda 0 komentar(a)
“Izvjesno da će parlamentarni izbori biti u drugoj polovini godine”: Nuhodžić s ambasadorima, Foto: Saša Matić
“Izvjesno da će parlamentarni izbori biti u drugoj polovini godine”: Nuhodžić s ambasadorima, Foto: Saša Matić

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) organizovaće tokom marta sastanke sa nevladinim organizacijama i medijima, kako bi otvoreno razgovarali o svim pitanjima važnim za izborni proces koja su u njihovoj nadležnosti, rekli su “Vijestima” iz ovog Vladinog resora.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić nedavno je na sastanku s ambasadorima i predstavnicima Delegacije EU u Podgorici rekao da je formiran tim koji ima zadatak da prati, usmjerava i organizuje realizaciju obaveza koje proizilaze iz izbornih zakona.

“Ministar unutrašnjih poslova je, shodno Uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave formirao tim koji je zadužen za blagovremeno i kvalitetno izvršavanje obaveza iz izbornih zakona, u dijelu nadležnosti MUP-a. Formiranje ovog tima je dobra praksa prethodnih izbornih ciklusa”, pojasnili su “Vijestima” iz MUP-a.

Navode da je tim formiran i ove godine, budući da su lokalni izbori za opštinu Tivat raspisani za 5. april 2020. godine, te da predstoje lokalni u još nekoliko opština. Dodaju i da je izvjesno da će se parlamentarni izbori održati u drugoj polovini godine.

“Članovi tima su rukovodioci nadležnih organizacionih jedinica MUP-a, delegirani shodno njihovoj nadležnosti u sprovođenju konkretnih obaveza iz izbornih zakona, koje su definisane preciznim rokovima i imperativnog su karaktera, a rukovodilac Tima je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Tim je počeo da radi”, kazali su iz MUP-a. Sličan tim formiran je 2016. godine kada je ministar unutrašnjih poslova bio Goran Danilović. On se međutim tada zvao koordinaciono tijelo i u njemu su bili predstavnici NVO. To je Daniloviću ozbiljno zamjereno, jer je navodno, dozvolio pristup ličnim podacima neovlašćenim licima. DPS je neposredno pred parlamentarne izbore 2016. protiv Danilovića podnio i krivičnu prijavu koja je odbačena prošle godine.

Krajem prošle godine je izmijenjen Zakon o biračkom spisku čime su opozicija i nevladin sektor izgubili pravo stalnog uvida u birački spisak.

IZ MUP-a u odgovoru “Vijestima” navode da je zadatak Tima, između ostalog, i preduzimanje konkretnih aktivnosti u cilju obezbjeđivanja tačnosti i preciznosti podataka u biračkom spisku, informisanje javnosti o pitanjima koja su od značaja za izvršavanje brojnih obaveza MUP-a iz izbornih zakona, kao i o obavezama građana radi ostvarivanja biračkog prava.

Nuhodžić je nedavno, na sastanku s ambasadorima u Crnoj Gori, rekao da je crnogorski birački spisak ”kvalitetna, ažurna i tačna baza podataka po najvišim međunarodnim standardima”.

“Sve radimo transparentno, jer želimo da stvorimo uslove na osnovu kojih će građani moći da izaberu svoje predstavnike na slobodnim izborima, u atmosferi demokratske tolerancije, mira i poštovanja vladavine zakona“, tvrdi Nuhodžić.

Reagovali su tada iz DF-a navodeći da je birački spisak, pored zloupotrebe vlasti u izbornom procesu i zloupotrebe državnih resursa, glavno oruđe preko kojeg DPS opstaje na vlasti, dodajući da je “opštepoznato da je birački spisak baza podataka u kojoj se nalazi veliki broj osoba koji na to nemaju pravo, odnosno nemaju pravo glasanja na izborima, a po evidenciji DF, oni ili neko u njihovo ime, to pravo koriste”.

Članovima tima nije predviđena naknada za rad

Iz MUP-a su rekli da je zadatak tima da im daje mišljenja na zahtjev učesnika izbornog procesa i ovlašćenih posmatrača izbora u vezi s primjenom Zakona o biračkom spisku. “Članovima tima nije predviđena naknada za rad, jer je to dio redovnih nadležnosti Ministarstva”, rekli su iz MUP-a.

Izmjene Zakona o biračkom spisku jedan je od zakonskih rješenja koji su usvojeni na predlog DPS-a nakon što su Demokrate napustile Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Bonus video: