Mur pisao Vašingtonu o sarkastičnim komentarima Đukanovića

U depeši koju je objavio Vikiliks, ambasador Mur obavještava svoje šefove da je u Crnoj Gori "glavna vijest" to što je ta država stavljena na listu zemalja za nadzor
111 pregleda 0 komentar(a)
Roderik Mur Milan Roćen, Foto: Arhiva "Vijesti"
Roderik Mur Milan Roćen, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.09.2011. 09:25h

Ambasada SAD u Podgorici "nastaviće agresivnije da naglašava" Vladi Crne Gore značaj rješavanja problema trgovine ljudima, uprkos tome što je kabinet Mila Đukanovića na izvještaj Stejt dipartmenta o trgovini ljudima u 2007. reagovao "iznenađeno i sa negodovanjem", navodi se u depeši koju je bivši američki ambasador Roderik Mur poslao Vašingtonu nakon objavljivanja ovog izvještaja.

U depeši koju je objavio Vikiliks, ambasador Mur obavještava svoje šefove da je u Crnoj Gori "glavna vijest" to što je ta država stavljena u Nivo 2, odnosno listu zemalja za nadzor.

Ministar vanjskih poslova Milan Roćen je šestog juna rekao ambasadoru da je bio zbunjen i razočaran, dok su štampani mediji preko vikenda prenosili sarkastične komentare premijera i koordinatora Obrenovića, koji dovode u pitanje istinitost izvještaja", naveo je Mur

"Lokalni mediji su tačno prenijeli rezultate izvještaja o borbi protiv trgovine ljudima, a zvaničnici crnogorske vlade su iza zatvorenih vrata izrazili duboku iznenađenost, dok su u javnosti kritikovali zaključke izvještaja. Crnogorski Nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Bojan Obrenović nam je rekao da je bio "veoma iznenađen" i "veoma razočaran" rang listom, a kasnije saopštio medijima da će uputiti zvaničnu žalbu oko tog problema sa ambasadorom. Ministar vanjskih poslova Milan Roćen je šestog juna rekao ambasadoru da je bio zbunjen i razočaran, dok su štampani mediji preko vikenda prenosili sarkastične komentare premijera i koordinatora Obrenovića, koji dovode u pitanje istinitost izvještaja", naveo je Mur.

Đukanović: Druge zemlje bi bile srećne

On dalje precizira da su mediji prenijeli da je premijer Milo Đukanović sarkastično prokomentarisao da je učinak Crne Gore na polju trgovine ljudima bio "100 posto lošiji" u 2007. u odnosu na 2006. godinu, jer se broj slučajeva povećao sa nijednog na jedan u toku perioda izvještavanja.

"Đukanović je takođe rekao da bi "druge zemlje bile srećne da imaju sličan problem sa trgovinom ljudima kao što ima Crna Gora". Potpredsjednica Vlade Gordana Đurović je tada saopštila da je imala "neke rezerve u vezi sa istinitošću statističkih podataka u izvještaju ". Ona je dodala da će Crna Gora pažljivo analizirati te procjene i uporediti ih sa sopstvenim statističkim podacima”, piše u depeši.

U napomenama se dodaje da je ambasada SAD u pripremanju izvještaja za 2008. godine dobila tri različite grupe statističkih podataka koji se tiču gonjenja, istraga i presuda za trgovinu ljudima iz kancelarije Nacionalnog koordinatora, tužilaštva i policije.

“Štampani mediji su takođe izvijestili da je koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Obrenović žestoko kritikovao rezultate kao "oštre i nepravedne."

On je izrazio sumnju u informacije dobijene od strane lokalnih NVO-a, navodeći da bi izvori trebalo da budu ograničeni na "legitimne" državne organe”, navodi se u depeši i u napomenama dodaje da su u pripremanju izvještaja razgovarali sa lokalnim NVO, uključujući i direktora kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima koju finansira država, kao i Međunarodne organizacije za migracije.

Bonus video: