Mustafa traži od EU liberalizaciju režima viza prije demarkacije s Crnom Gorom - Vijesti.me
"NEPOTREBAN KRITERIJUM"

Mustafa traži od EU liberalizaciju režima viza prije demarkacije s Crnom Gorom

Demarkacija granične linije s Crnom Gorom je sada jedini uslov da građani Kosova dobiju liberalizaciju viza. Međutim, demarkaciji se protive opozicione partije, pojedini poslanici partija na vlasti, stručnjaci i predstavnici civilnog društva koji smatraju da sporazumom o tome Kosovo gubi više od osam hiljada hektara teritorije

Isa Mustafa
Isa Mustafa (Foto: Betaphoto)

Premijer Kosova Isa Mustafa je danas ocjenio da je ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom preoštar i nepotreban uslov za liberalizaciju režima viza za putovanja građana Kosova u EU.

On je na proslavi godinu dana Sporazuma sa EU o stabilizaciji i pridruživanju, i godišnjice prijema Carine Kosova u međunarodnu asocijaciju carina rekao da je tokom ovonedjeljnog kongresa Evrope narodne partje (EPP) na Malti, zatražio od predstavnika EU da Kosovo dobije liberalizaciju i da vize ponovo budu uvedene, ako Kosovo u određenom roku ne uspije da ratifikuje granični sporazum 

"Na Malti sam zatražio da se još jednom razmotri taj kriterijum (demarkacije) jer smatramo da je to nepotreban kriterijum. Tražimo da se nađe alternativa da se taj kriterijum izmjeni, kako ne bi bio striktan kao uslov za dobijanje liberalizacije, već da se prvo da liberalizacija, a, ukoliko ne ispunimo uslov, da se liberalizacija viza povuče", kazao je Mustafa.

Demarkacija granične linije s Crnom Gorom je sada jedini uslov da građani Kosova dobiju liberalizaciju viza. Međutim, demarkaciji se protive opozicione partije, pojedini poslanici partija na vlasti, stručnjaci i predstavnici civilnog društva koji smatraju da sporazumom o tome Kosovo gubi više od osam hiljada hektara teritorije.