Mustafić: Prestati sa pričom o bojkotu izbora

Politički direktor Bošnjačke stranke Suljo Mustafić smatra da je važno da se svi akteri uključe u proces, okanu se populizma i priče o bojkotu izbora
2293 pregleda 9 komentar(a)
Mustafić, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Mustafić, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović

Svi akteri treba da se uključe u proces izmjena izbornog zakonodavstva i da prestanu sa pričom o bojkotu izbora, rekao je politički direktor Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić.

On je, u intervjuu agenciji MINA, kazao da je BS bila i ostala aktivni sudionik političkih procesa.

"Podsjećam da smo i u ranijim fazama reformi zakonodavstva, našim zalaganjima ostvarili, i zakonski utemeljili, ustavno načelo, autentične predstavljenosti. Ta smo rješenja ugradili, kako za državni, tako i za lokalni nivo“, kazao je Mustafić.

Kako je naveo, uvijek su podržali svako unaprijeđenje izbornog sistema u cilju bolje kontrole i transparentnijeg procesa glasanja, bilo da je iz vlasti ili opozicije.

"Sada vrlo posvećeno učestvujemo u radu skupštinskih odbora koji rade na daljoj reformi izbornog sistema. Spremni smo podržati realna rješenja koja istinski donose novi kvalitet i smanjuju nepovjerenje u izborni proces", rekao je Mustafić.

On je ocijenio da je važno doći do što boljih uslova za izbore, kako bi svi akteri koji u njima ućestvuju prihvatili njihove rezultate kao nesporne.

"Naš stav je, takođe, da ne možemo prihvatiti korekcije koje bi dovele u pitanje ili do ukidanja ostvarivanja ustavnih i zakonskih prava naših građana koji su na privremenom radu u inostranstvu, a ovdje u Crnoj Gori imaju svoje porodice, imovinu i nijesu odjavili prebivalište i samo ovdje imaju i ostvaruju biračko pravo“, kazao je Mustafić.

On vjeruje da takve ideje, koje se čuju, neće imati ozbiljniju podršku među akterima političkog života.

Mustafić je naglasio da podržavaju politički dijalog i smatraju da se jedino moze voditi u Parlamentu.

"Vjerujemo da je i opozicija svjesna da samo kroz učešće u skupštinskim tijelima može se dovesti do reforme izbornog sistema i stvaranja boljih uslova za izbore, u čiji tok i rezultate, niko neće sumnjati", kazao je on.

Zato je, smatra Mustafić, važno da se svi akteri uključe u ovaj proces, okanu se populizma i priče o bojkotu izbora.

"Mislim da takve najave ne bi bile podržane ni od građana, a i naši međunarodni partneri ne smatraju to dobrim putem političkog djelovanja“, kazao je on.

Mustafić je, na pitanje o poštovanju koalicionog sporazuma sa vlastima, kazao da su jelimično zadovoljni, ali da je znatno bolja situacija u odnosu na prethodni mandat.

"Ima razloga za zadovoljstvo kada je pitanju ispunjavanje jednog od najvažnijih programskih ciljeva BS, a to je pospješivanje regionalnog razvoja i ulaganja u sjeverni region. Znatno je bolja situacija i u pogledu zastupljenosti Bošnjaka i drugih manjinskih zajednica u državnim institucijama, što je jedan od naših programskih ciljeva“, rekao je on.

Mustafić vjeruje da će se u narednom periodu nastaviti pozitivan smjer realizacije dogovorenog.

On je, govoreći o značaju članstva BS u EPP, najbrojnijoj i najuticajnijoj političkoj grupaciji u Evropskom parlamentu, kazao da je to priznanje dosadašnjim zalaganjima na putu euro-atlanskih integracija države.

"Posvećeno smo, godinama, radili na ovom polju, prošli smo dug i naporan put ispunjavanja standarda i prilagođavanja standardima EPP. Prepoznali su naš trud, ali i političko djelovanje-posvećeno interesima države Crne Gore, demokrstskih procesa, multietničke stabilnosti i euro- atlanskih integracija“, rekao je Mustafić.

On smatra da BS može biti primjer i drugima, pa i državi u cjelini, kako se mogu uložiti sve snage i kapaciteti i ostvariti rezultat koji su njeni evropski partneri prepoznali.

"Vjerujemo i da je ovo ohrabrenje za druge proevropske snage. Evropska perspektiva regiona koju podržava EPP je posebno važna, smatramo da je to jedini logičan put i Crne Gore i regiona. Ovakav stav dijele i naši prijatelji iz EPP, i smatraju da treba korigovati strategiju u pravcu koji bi podrazumijevao ubrzanje tih procesa integracije i Crne Gore i drugih država regiona“, kazao je Mustafić.

Politika EPP je, kaže on, stabilna sa konzistentnim stavovima i vizijom stabilne EU otvorene za dalje proširenje, uz apsolutnu posvećenost vrijednostima vladavine prava, snažnih institucija, ali i ekonomskih ulaganja i jačanja privrednih tokova u regionu.

On je najavio, povodom učlanjenja u EPP, značajan skup koji će biti održan u Podgorici, 5. decembra.

"Planiramo da zajedno sa članovima naših partijskih organa, zajedno sa gostima iz EPP, drugim akterima političkog života, diplomatskim predstavnicima i drugim zvanicama, obilježimo ovaj za nas veliki događaj“, rekao je Mustafić.

Bonus video: