Mustafić: Službe ozbiljno da shvate prijetnje Baranina

Samo Bošnjak koji je ispoštovan i cijenjen neće biti plijen terorista i prijetnja nacionalnoj bezbjednosti, smatra lider PZP-a
54 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.05.2015. 05:23h

Član Odbora za bezbjednost i funkcioner Bošnjačke stranke Suljo Mustafić rekao je da bezbjednosne službe treba ozbiljno da pristupe prijetećim porukama kakve je Baranin Damir Slaković, uputio preko svog Fejsbuk profila.

“Iako je ovo virtuelni način komunikacije, pa ne mora biti realan jer iza profila na društvenim mrežama može stajati neko drugi, službe bi trebalo da ih shvate ozbiljno. Pogotovu kada su u pitanju javne ličnosti”, rekao je Mustafić “Vijestima”.

Damir Slaković, koji tvrdi da se priključio ISIL-u u području između Sirije i Iraka, sa Fejsbuk profila zaprijetio je Baranima, navodeći da će “Islamska država (ISIL) doći i da neće imati milosti”. On je istovremeno prijetio i poslanicima Rifatu Rastoderu (SDP), Dritanu Abazoviću (URA) i Azri Jasavić (Pozitivna).

Nakon nedavnih napada na policijske stanice u Zvorniku i u Makedoniji, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić kazao je da bezbjednosne službe u Crnoj Gori zasada nemaju dojave o sličnim napadima na našoj teritoriji, ali ističe da treba biti oprezan. Taj Odbor je ranije, kako je juče potvrdio Mustafić, imao uvid u dokumenta crnogorskih službi o potencijalnim ekstremistima.

“Akcentovan je Bliski istok i dijelovi Ukrajine, ali je ukazano i da je to regionalni problem, pa i na nivou Evrope,” dodao je Mustafić.

Njegov kolega, član odbora iz DF-a Nebojša Medojević, međutim, tvrdi da neriješeno bošnjačko pitanje u Crnoj Gori pothranjuje esktermizme i terorizam. “Dugogodišnje ignorisanje neriješenih političkih, nacionalnih, kuturnih, vjerskih, ekonomskih, socijlanih pitanja pripadnika islamske vjeroispovjesti u Crnoj Gori i masovne zloupotrebe te populacije od strane korumpiranog i nedemokatskog režima eskalira posljednjih mjeseci u više pravaca”, naveo je on u saopštenju.

Lider PzP-a smatra da je dugotrajno siromaštvo, beznađe, nezaposlenost, kao i sukobi u Islamskoj zajednici “kreiralo pogodan ambijent za infltriranje, do sada nepoznatih i uvezenih sa strane, ekstremnih idelogija i pokreta, pogotovu među mladim muslimanima od Rožaja do Ulcinja”.

Slaković je na profilu uputio poruku “da će Islamska država uz Allahovu dozvolu i pomoć stići tamo, i da će očistiti taj grad (Bar) i islam u njemu od prljavština i laži koje vi (islamske verske starješine) iznosite i praktikujete”.

“Trenutno se protiv Islamske države direktno i indirektno bori preko 60 država... e sad mene interesuje jedna stvar, šta ćemo sa svim tim ljudima kad ih pobijedimo, đe ćemo bacit njihova tijela??? ”To je, uz smješak i smajli koji predstavlja zbunjenost, na profilu Slaković napisao 30. aprila. Do juče je taj komentar džihadiste iz Bara lajkovalo 11 osoba.

Mustafić ukazuje da ovakvim osobama ne treba davati previše publiciteta, a Medojević vjeruje da je iza svega, ipak, nešto drugo.

“Samo Bošnjak koji je nacionalno, vjerski i građanski dostojanstven, ekonomski situiran, ispoštovan, uvažen i cijenjen neće biti plijen terorista, ekstremnih ideologija i postajati prijetnja nacionalnoj bezbjednosti,” tvrdi Medojević.

Sa barskim imamom nije se složio oko pristupa islamu

Damir Slaković u Baru nije mnogo poznat. Njegova porodica živi u Starom Baru, a za njega se moglo čuti da je do odlaska u redove ISIL-a živio povučeno, posvećen religiji. Bio je miran mladić, a prema dostupnim podacima, zna se samo da se jedanput javno mimoišao sa jednim od barskih imama u vezi sa pristupom islamu.

U Odboru islamske zajednice Bar juče nijesu bili voljni da komentarišu njegove prijetnje, dok su nezvanično ukazali da bi to „dalo više značaja”. Glavni imam barski Mudini Miljaimi, na kojeg je indirektno usmjeren dio Slakovićevog istupa, juće nije bio u Baru, a njegov povratak očekuje se početkom sedmice.

Bonus video: