MVPEI: Ne postoje tajni dogovori sa rukovodstvom Hrvatske

Poslanici smatraju da Lukšića treba saslušati zbog kako su naveli postupanja Vlade Hrvatske prilikom davanja koncesija za istraživanja nafte i gasa u reonu Prevlake
13 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Duško Miljanić
Igor Lukšić, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 08.04.2014. 15:53h

"Ne postoje tajni niti bilo kakvi protivpravni dogovori sa rukovodstvom Hrvatske ili bilo kojom trećom stranom o ustupanju prava na koncesiona istraživanja nafte i gasa u reonu Prevlake, kako se navodi u obrazloženju predloga za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića, koji su podnijeli članovi Odbora za Međunarodne odnose Koča Pavlović, Milan Knežević, Goran Danilović, Dritan Abazović i Danko Šarančić. Sva komunikacija vezano za pitanje Prevlake odvija se u skladu sa pregovaračkom platformom koju je usvojila Komisija za razgraničenje između Crne Gore i Republike Hrvatske, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Poslanici Skupštine Crne Gore i članovi Odbora za Međunarodne odnose Koča Pavlović, Milan Knežević, Goran Danilović, Dritan Abazović i Danko Šarančić podnijeli su predsjedniku Odbora Miodragu Vukoviću predlog da sazove sjednicu na kojoj će se održati kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića.

Poslanici smatraju da Lukšića treba saslušati zbog kako su naveli postupanja Vlade Hrvatske prilikom davanja koncesija za istraživanja nafte i gasa u reonu Prevlake, jer smatraju da je prekršen „Protokol o privremenom režimu uz južnu granicu između Hrvatske i SR Jugoslavije“ koji je još na snazi, a kojim je obuhvaćena upravo ova teritorija koju Vlada Hrvatske u ponuđenim koncesijama jednostrano tretira kao prostor svoga isključivog suvereniteta.

Takođe ističu da postupanje predsjednika Vlade Crbe Gore, ministra Lukšića i najbližih premijerovih saradnika tokom posljednjih 18 mjeseci ukazuju na mogućnost postojanja tajnog protivpravnog dogovora sa rukovodstvom Hrvatske i sa zainteresovanom trećom stranom o ustupanju prava na koncesiona istraživanja nafte i gasa u reonu Prevlake.

"Potpredsjednik Lukšić će se odazvati pozivu Odbora za međunarodne odnose u skladu sa procedurom i ukoliko svrha nije ubiranje predizbornih poena i zloupotreba ove važne teme", navode iz MVPEI i dodaju kako je upravo to Ministarstvo "saopštilo prigovor na nedavno objavljene hrvatske zemljopisne mape predstavljene u Zagrebu uz koncesionu dokumentaciju javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u Jadranu, koje su ponuđene potencijalnim koncesionarima".

"Crna Gora je na taj način ukazala na Protokol o privremenom režimu iz 2002. godine, koji obavezuje dvije susjedne države da se uzdržavaju od postupaka kojima bi mogli biti shvaćeni kao prejudiciiranje rješenje međusobne granice na moru i na kopnu, te podsjetila da Protokol, utvrđen uz visoko posredovanje i garancije Ujedinjenih nacija, važi do definitivnog utvrđivanja državne granice između Crne Gore i Republike Hrvatske.

Crna Gora je čvrsto opredijeljena da nastavi dijalog sa Republikom Hrvatskom o ovom pitanju, njeguje i unapređuje prijateljske odnose sa susjedima, a sva međudržavna pitanja rješava u duhu otvorene saradnje i dobrosusjedskih odnosa", navodi se u saopštenju MVPEI.

Bonus video: