Na tapetu praćenje ambasadora

Joković je podnio ostavku, a “Vijestima” je iz Vlade saopšteno da je jedan od razloga to što su navodno prisluškivani strani ambasadori
54 pregleda 0 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Foto: Boris Pejović
Mevludin Nuhodžić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.01.2012. 08:11h

Predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost Mevludin Nuhodžić zakazao je za iduću srijedu kontrolno saslušanje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost u ostavci Vladana Jokovića i ministra inostranih poslova i evropskih integracija Milana Roćena povodom ocjena iz izvještaja NATO o napretku Crne Gore za 2011. godinu, u kojima navodno stoji da su crnogorske službe prisluškivale ambasadore članice Alijanse u Crnoj Gori.

Nuhodžić je to uradio nakon što ga je prije nekoliko dana podsjetio član odbora iz redova SNP Predrag Bulatović da ima zakonsku obavezu da zakaže sjednicu koju su inicirali opozicini poslanici u julu prošle godine.

Lider PzP-a Nebojša Medojević tada je saopštio da u dokumentu NATO-a u koji je imao uvid, a koji ima oznaku tajnosti, piše da crnogorske obavještajne službe prate i prisluškuju ambasadore. Prema informacijama “Vijesti” iz diplomatskih izvora, jedna od konstatcija u tom izvještaju je da se reforme u bezbjednosnom sektoru ne odvijaju na zadovoljavajućem nivou.

“Kolega Medojević u to vrijeme je izvršio uvid u tajne podatke sa tim u vezi. Dogovor sa Nuhodžićem je bio da se ta sjednica održi do kraja prošle godine. Ne optužujući Nuhodžića da je opstruirao održavanje ove sjednice, pozivam ga da je već ovih dana zakaže. To je prilika da Joković obrazloži ovu temu, ali i razloge svoje ostavke. U javnosti se nagađa da je jedan od mogućih razloga zbog kojih je podnio ostavku upravo i afera sa prisluškivanjem diplomata”, rekao je Bulatović prije nekoliko dana.

Joković je 26. decembra prošle godine podnio ostavku na mjesto direktora ANB, bez obrazloženja zašto je to uradio, a “Vijestima” je iz Vlade saopšteno da je jedan od razloga to što su navodno prisluškivani strani ambasadori. Premijer Igor Lukšić planira da za njegovog nasljednika imenuje Nuhodžića.

Bonus video: