Nacrt Rezolucije o Crnoj Gori: Traže se oštriji tonovi za Podgoricu

Poslanici EP danas raspravljaju o Nacrtu rezolucije o Crnoj Gori, u kojem se Vlada opet poziva na jačanje napora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala
4 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2013. 08:34h

Evropski parlament (EP) raspravljaće danas o nacrtu Rezolucije o Crnoj Gori, a na koji su poslanici Evropskog parlamenta podnijeli 90 amandmana.

Izvjestilac za Crnu Goru Čarls Tanok ponovio je opredijeljenost Evropskog parlamenta za crnogorsko članstvo u EU, naglasivši da opredijeljenost Vlade u integracijama ima podršku u Evropskom parlamentu.

Iako nabraja pozitivne poteze Podgorice, gotovo u istom dahu navodi da se od vlasti zahtijeva veća posvećenost reformi i nezavisnosti pravosuđa, ali i jačanje napora u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

U nacrtu Rezolucije izražava se “žaljenje” da je “korupcija ostala raširena i uobičajena”, a Vlada se poziva da donese odgovarajuće mjere. Traže se i kampanje za podizanje svijeti o štetnosti korupcije i o zaštiti građana koji bi prijavljivali korupciju.

Izvjestilac je, između ostalog, konstatovao da su mediji raznorodni i politički podijeljeni. Traži se da se detaljno i ozbiljno istraže slučajevi prijetnji i napada na novinare i sva ugrožavanja slobode štampe.

"Zeleni" traže oštriji ton

Tanokov tekst je, međutim, izazvao različite reakcije evropskih parlamentaraca, pa tako poslanice “Zelenih” Marija Kornelisen i Ulrike Lunaček traže da se u rezoluciji, umjesto uobičajenog, vrlo blagonaklonog, primijeni nešto oštriji ton prema Podgorici.

Te dvije ugledne poslanice istakle su da iz njihove grupacije u parlamentu nijesu zadovoljni načinom sprovođenja posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Naime, one smatraju da izbori nijesu bili dovoljno transparentni, posebno u smislu finansiranja političkih partija.

Mada je većina evropskih poslanika pohvalila riješenost Crne Gore da se što prije započne sa reformama koje EU traži, svi zastupnici u Evropskom parlamentu se slažu da je potreban daleko viši nivo transparentnosti rada i finansiranja političkih stranaka.

Kornelis i Lunaček traže da se fraza “značajan napredak“ koji je Crna Gora postigla na putu ka EU, zamijeni sa „određeni napredak“, a da se uz tekst u kojem se navodi da se “uprkos poteškoćama, proces pridruživanja nastavlja“ doda i rečenica: „treba obratiti posebnu pažnju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na najvišem nivou“.

Problem vladavine prava

Grčka socijaldemokratkinja Marija Eleni Kopa traži da se u tekst rezolucije doda zahtijev da se Podgorica „usredsredi na demokratsku upravu i vladavinu prava“, dok liberalna demokratkinja iz Rumunije Elena Bašesku predlaže da se istakne kako EU stavlja “vladavinu prava u centar procesa proširenja”.

Izmjene Rezolucije predviđaju da se amandmanom doda formulacija da se „imajući u vidu buduće izbore, spriječe sve manipulacije izbornim listama, poveća transparentnost putem nadzora finansiranja kampanja političkih partija i korišćenja javnih resursa, a od crnogorskih vlasti se traži da bez odlaganja primijene važeće regulative Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR)”.

Grčka socijaldemokratkinja Marija Eleni Kopa traži da se u tekst rezolucije doda zahtijev da se Podgorica „usredsredi na demokratsku upravu i vladavinu prava

Poslanik EP Eduard Kukan zatražio je da se transparentnost izbornog procesa ojača boljim uvidom u liste birača, a da se umjesto neutralne Tankove formulacije „nadzora finansiranja kampanje“ unese „nadzor finansiranja političkih partija“, kako bi se eliminisale „sve forme zloupotrebe, posebno javnih sredstava u političke svrhe“.

Švedski socijalista Jeran Ferm, koji je član Komiteta za budžet EP, “poziva crnogorske vlasti da pojednostave administrativnu proceduru za odobravanje sredstava iz predpristupnih (IPA) fondova”, što je, “vrlo važna uputa iz budžetskog komiteta EP-a, jer Brisel posljednjih mjeseci 'trubi' da zemlje članice ili kandidati moraju da se potrude da fondove iskoriste do kraja, a da ta sredstva, ako mogu, usmjere u ekonomski rast”.

Slovenačka zastupnica Tanja Fajon traži da se u obzir uzmu sva buduća nastojanja Crne Gore, kojima bi se obezbijedile mjere lakšeg dobijanja posla i zapošljavanja, dok Ivo Vajgl, iz redova evropskih liberala od Podgorice traži da „razmisli o uspostavljanju foruma 'nacionalnog komiteta' koji bi sačinjavali skupštinski zastupnici i predstavnici 'civilnog društva' kao konsultativnog tijela u prelaznom periodu”.

Zabrinuti zbog tužbe Ane Kolarević

U amandmanu na Nacrt rezolucije, koji je predložila Evropska slobodna alijansa-Zeleni, navodi se da EP izražava zabrinutost zbog nedavnog podnošenja tužbe Ane Kolarević protiv listova „Dan” i „Vijesti”.

Lunaček i Kornelisen u amandmanima izražavaju zabrinutost jer napadi na medije nisu rezultirali presudama, i podsjećaju na hitnu potrebu rješavanja slučajeva poput ubistva Duška Jovanovića, napada na Oliveru Lakić i paljena vozila “Vijesti”.

Kornelis i Lunaček traže od Vlade jačanje nadzora nad državnim tijelima koja se bave borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala. Tako se u jednom amandmanu predlaže tekst „pojačati snage reda i pravosuđa, koje se bave borbom protiv trafikinga, kao i da se dodatno omogući identifikacija i pravna zaštita žrtava, prije svega žena i djece“.

Interesantno je da je u većini pitanja, koja se odnose na amandmane, postignut konsenzus između lijevih i konzervativnih političkih grupacija. Tako je bez većeg protivljenja prošao amandman švedskog socijaliste Jerana Fema, u kojem se izražava zabrinutost zbog „slabosti tržišta rada i stope nezaposlenosti koja prelazi 20 odsto”.

Galerija

Bonus video: