Nadigravanje trik ponudama

Ponuda o formiranju buduće Vlade na principima koje je predstavio Demokratski front, stigla je nakon višenedjeljnih konstantnih napada na koaliciju "Ključ" koju čine Demos Miodraga Lekića, SNP Srđana Milića i Ura Žarka Rakevića. Odgovor iz koalicije "Ključ" je stigao iste večeri
64 komentar(a)
izbori plakati, Foto: Reuters
izbori plakati, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.10.2016. 16:24h

Iako je ostalo još deset dana do održavanja parlamentarnih izbora i saopštavanja njihovog rezultata, već sada je opozicioni Demokratski front uputio ponudu opozicionoj koaliciji "Ključ" o formiranju buduće Vlade. Još postoji dilema da li se radi o iskrenoj ili trik ponudi, ali je neuobičajeno da se tokom izborne kampanje ističu postizborne ponude.

Opozicioni Demokratski front je na vanrednoj pres-konferenciji istakao postizbornu ponudu opozicionoj koaliciji "Ključ", odnosno Sporazum o formiranju buduće Vlade.

Naznačeno je da Sporazum treba zaključiti u roku 24 sata, a sadrži principe na kojima, prema riječima Andrije Mandića, treba da se formira nova Vlada.

"Vlada će biti formirana bez DPS i Mila Đukanovića, odluka o učlanjenju Crne Gore u NATO će se donijeti na fer i slobodnom referendumu, niko ne može imati imunitet od suočavanja sa pravdom, u novoj Vladi neće učestvovati ministri iz Đukanovićevih Vlada, opoziciona lista koja osvoji najviše glasova na izborima će predložiti kandidata za predsjednika Vlade", ističe Mandić.

Ponuda o formiranju buduće Vlade na principima koje je predstavio Demokratski front, stigla je nakon višenedjeljnih konstantnih napada na koaliciju "Ključ" koju čine Demos Miodraga Lekića, SNP Srđana Milića i Ura Žarka Rakevića. Odgovor iz koalicije "Ključ" je stigao iste večeri na predizbornom skupu ove koalicije u Zeti.

Miodrag Lekić je analizirajući pet principa, ocjenio da je poziv na saradnju kucanje na otvorena vrata, a da će se o zauzimanju budućih ministarskih mjesta razgovori otvoriti kasnije.

"Radujemo se da Demokratski front kuca na naša otvorena vrata o saradnji. Ovdje se doduše u dopisu pominju kadrovi. Mi se nismo okupili radi fotelja i ovaj momenat smatramo nesuštinskim i sporednim. Bitno je pobjediti, bitno je otvoriti demokratsku alternativu, tako da o toj temi možemo nekom drugom prilikom", rekao je Lekić.

Lideri koalicije "Ključ" su takođe podsjetili i upozorili da treba da prestanu napadi Demokratskog fronta na opozicione stranke. A predsjednik SNP-a Srđan Milić nije odbacio mogućnost da je ponuda o postizbornoj saradnji Demokratskog fronta u stvari, trik ponuda koja treba da našteti koaliciji "Ključ".

Milić je na promotivnom skupu posebno ukazao na dio ponude u kojoj se govori o uslovima za podjelu mandata.

"Nas nuditi ili pitati ko će biti premijer, ministar ili šta drugo, je smiješno. Ako bi ova ponuda bila trik pitanje zaboravite. Mi smo to riješili odavno. Ako se bojite da zajedno pravimo Vladu recite pošteno bojimo se. Ako treba nekome da opravdate milione i milione eura recite da hoćemo da opravdamo milione eura. Ako treba da opravdate hiljadu laptopova i tableta koje ste dali recite moramo da opravdamo. Ali naš cilj je jedan jedini, promjene u Crnoj Gori, a ne da se bavimo jedni drugima", poručio je Milić na predizbornom skupu.

"Đukanovićevi ljudi"

Da li se radi o iskrenoj ili trik ponudi Demokratskog fronta, pitali smo političkog analitičara Zlatka Vujovića, koji problematizuje dio ponude koja govori o tome, da u buduću Vladu "ne mogu ući bivši ministri iz dosadašnjih Vlada Mila Đukanovića".

Prema riječima Vujovića, time Demokratski front eliminiše najmanje dvojicu od trojice lidera koalicije "Ključ", koji su u prošlosti bili članovi Vlade.

"Pokušaj Demokratskog fronta da pojača pritisak na "Ključ", a sa druge strane da ih dovede u situaciju da na neki način prihvate saradnju sa Frontom bez obzira što se nalaze prethodnih dana pod snažnim udarima istog Demokratskog fronta. Takođe i da podvuče da u toj koaliciji ne ispunjavaju uslove dvojica od trojice lidera koalicije "Ključ". Govorim o Miodragu Lekiću koji bio ministar inostranih poslova u Đukanovićevoj Vlade i Žarku Rakčeviću koji je bio potpredsjednik Vlade, a da ne govorimo o Daniloviću i još nekim nezavisnim kandidatima", navodi Vujović.

Time se, ističe Vujović, šalje poruka da su neki lideri "Ključa" nepodobni i lijepi im se etiketa da su oni Đukanovićevi ljudi koji ne mogu biti razmatrani u nekom post-Đukanovićeom periodu da budu na čelnim funkcijama.

"Znači, sa jedne strane provokacija sa druge strane jedan marketinški trik da se drži tenzija i provocira ključni rival za lidersku poziciju unutar opozicione političke scene", zaključuje Vujović.

Bonus video: