Nagrade za ono što je u opisu posla: Po 1.500 eura i za ustavne promjene

Osim članova Anketnog odbora dodatni novac dobili i članovi Ustavnog odbora...
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2013. 06:56h

Članovi Ustavnog odbora dobili su po 1.500 eura za sedam mjeseci rada u tom skupštinskom tijelu, pokazuju podaci koje je “Vijestima” dostavio crnogorski parlament.

Prema podacima koje je generalni sekretar parlamenta Damir Davidović dostavio “Vijestima” u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, predsjednik Ustavnog odbora i šef crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić i 12 članova tog radnog tijela su za angažman na izmjenama ustava u dijelu pravosuđa dobili dodatne nadoknade.

Oni su tako u avgustu uz redovne poslaničke plate, a bez dodatnih nadoknada za rad u privremenim skupštinskim tijelima, zaradili najmanje 2.700 eura.

To se može zaključiti ako se uzme u obzir da su prosječne poslaničke plate od 1. 200 do 1.700 eura.

Ustavni odbor je, prema podacima sa sajta Skupštine, prvu sjednicu održao 15. januara i sa aktivnim radom od deset zasjedanja nastavio do sredine februara. Poslije toga, u aprilu i maju održao je po jednu sjednicu i u julu dvije, nakon čega su 31. jula dvotrećinskom većinom u parlamentu usvojene izmjene najvećeg pravnog akta.

Tokom sedam mjeseci rada koji je većim dijelom bio zatvoren za javnost, članovi ovog skupštinskog tijela raspravljali su o modelima za izbor vrhovnog državnog tužioca (VDT), sudija Ustavnog suda, predsjednika Vrhovnog suda i Sudskog savjeta. Dok su poslanici Velizar Kaluđerović (SNP) i Azra Jasavić predlaganjem amandmana aktivno učestvovali u radu ovog tijela, većina poslanika iz vladajuće većine dali su svoj skromni doprinos ustavnim promjenama, praktično isključivo fizičkim prisustvom i glasanjem o prijedlozima.

Lider Fronta Miodrag Lekić je kazao da ne misli da neko treba da primi nadoknadu za rad ako nije bio prisutan

U procesu koji je konstantno usmjeravao šef parlamenta najmanje su učestvovali poslanici Demokratskog fronta (DF). Tako su lider Fronta Miodrag Lekić, kao i poslanici Andrija Mandić i Nebojša Medojević u aprilu bojkotovali rad parlamenta zbog izostanka reakcije tužilaštva na aferu „Snimak”. “Vijesti” su juče predstavnike DF-a pitale da li smatraju da su trebali da uzmu honorar, s obzirom na to da nijesu prisustvovali trećini sjednica ovog tijela niti su predlagali amandmane na Ustav.

"Ja nijesam učestvovao u donošenju tih odluka, niti sam prisustvovao, niti sam raspravljao o tim nadoknadama. Mislim da Kolegijum Skupštine i predsjednika Skupštine treba da pitate za to", kazao je Medojević koji je na pitanje "Vijesti" da li je dobio taj novac rekao: "Pojma nemam. Supruga kontroliše moja primanja".

Lider Fronta Miodrag Lekić je kazao da ne misli da neko treba da primi nadoknadu za rad ako nije bio prisutan. On je naglasio da treba ukinuti sve novčane nadoknade za rad u odborima, komisijama i drugim skupštinskim tijelima.

“Ja prvi put od vas čujem za te nadoknade. Predstavnici DF-a su u nekim fazama bili prisutni, u nekim odsutni iz poznatih razloga. To je sve evidentirano. Ne znam u čemu je problem”, kazao je Lekić.

Mandić nije odgovarao na pitanja “Vijesti” jer je bio na službenom putu u Beogradu.

“Vijesti” su i predstavnike vladajuće partije pitale da li smatraju da su zaslužili isplaćeni novac.

“Da li sam zaslužio ili ne, u to ne bih ulazio. Mi to nijesmo ni odredili nego najvjerovatnije Kolegijum”, kazao je poslanik Luiđ Škrelja iz DPS-a koji smatra da je aktivno radio u Ustavnom odboru “koliko se i zahtijevalo od njega”.

Ovo pitanje juče je iznenadilo je njegovog kolegu Željka Aprcovića (DPS) koji takođe smatra da je dao puni doprinos radu ovog tijela.

“Vjerujte, zatekli ste me. Dobio sam neku uplatu, ali nijesam znao koja je svrha. Interesovao sam se jedino zato što nije uplaćena sa računa Skupštine već su bile druge doznake”, kazao je on.

Aprcović smatra da su “poslanici u ovom tijelu puno radili i zasijedali skoro svako popodne od 15 do skoro 20 časova”.

Jasavić sad ne bi o parama

Jasavić juče nije željela da komentariše dobijenu nadoknadu, već je kratko kazala da nije upoznata sa tim da li joj je taj iznos uplaćen. Pored članstva u Ustavnom odboru Jasavić, kao i Miodrag Vuković (DPS) tokom juna i jula su radili i u Anketnom odboru za aferu “Snimak” u kojem su zaradili po hiljadu eura i u Radnoj grupi za izborno zakonodavstvo u kojoj su dobili po 500 eura.

Poslanica Pozitivne je novac od Anketnog odbora ovog mjeseca donirala za kupovinu drva za ogrijev siromašnoj porodici iz Maslina, kao i za udžbenike djeci sa Cetinja koja su u teškoj socio-ekonomskoj situaciji.

Članovi Ustavnog odbora su bili i poslanici Predrag Sekulić (DPS) i Suljo Mustafić (BS). Naknadu za rad u ovom skupštinskom tijelu i mjesečnu platu, tokom juna i jula dobili i po 500 eura kao članovi Radne grupe, dok je poslanik Demokratske partije (DP) Fatmir Đeka dobio je još hiljadu eura kao član Anketnog odbora.

Galerija

Bonus video: