Najavljeno otvaranje diplomatske kancelarije Svete stolice u Crnoj Gori

Kardinal Parolini naveo je da se tokom boravka u Crnoj Gori susretao sa visokim zvaničnicima, a takođe i sa katoličkom zajednicom "koja je dio istorije ove zemlje"
135 pregleda 5 komentar(a)
Pietro Parolini, Foto: Studio Petović
Pietro Parolini, Foto: Studio Petović
Ažurirano: 29.06.2018. 17:09h

Državni sekretar Svete stolice kardinal Pietro Parolini koji boravi u višednevnoj posjeti Crnoj Gori, danas je u Baru saopštio da je sa visokim crnogorskim zvaničnicima razgovarao o otvaranju nuncijature-kancelarije diplomatske misije Svete stolice koja bi u Crnoj Gori radila u kontinuitetu.

"Crna Gora i Sveta stolica već imaju diplomatske odnose, jer o tome brine nuncij u BiH, ali, ne u permanentnoj formi. Zato smo razgovarali o kancelariji sa otpravnikom poslova koji bi stalno radio. Vlada je to podržala i to je dobar i vrlo bitan znak", rekao je kardinal Pietro Parolini.

On je na katolički Petrovdan služio centralnu slavsku misu u katedrali Svetog Petra na Topolici, u centru Bara, na kojoj je vjernicima poručio da današnja liturgija poziva da "razmišljamo o putu koji su prihvatili apostoli Petar i Pavle".

"Oni su prvaci apostola za specifične funkcije koje im je Hrist povjerio-Petar kao stijena Crkve svih vremena, živeći u svojim nasljednicima na rimskoj Katedri, a Pavle kao učitelj naroda koji je najavio Evanđelje sve do kraja zemlje i koji danas, kroz svoje šoslanice, nastavlja da nam daje kao duhovnu hranu, njegovo izvanredno poznavanje Hrista" rekao je pored ostalog na misi drugi čovjek Vatikana.

U razgovoru sa novinarima nakon mise, kardinal Parolini naveo je da se tokom boravka u Crnoj Gori susretao sa visokim zvaničnicima, a takođe i sa katoličkom zajednicom "koja je dio istorije ove zemlje".

"Veoma sam zadovoljan što sam ovdje i što sam produbio svoja znanja o životu i istorijatu naše zajednice, koja je bremenita teškim događajima. Posebno me raduje što je ovojedna vrlo živa zajednica, to se vidjelo i danas na misi, puna vjere, bliska katoličkoj crkvi i papi. Ovdje u jednom danu mogu obići obje biskupije-barsku i kotorsku",rekao je kardinal Parolini.

Bonus video: