Najviše novca za projekte SNS-a

Fond za zaštitu manjinskih prava prošle godine raspodijelio za projekte skoro milion eura
131 pregleda 1 komentar(a)
Momčilo Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Momčilo Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.05.2018. 14:57h

Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava je prošle godine raspodijelio skoro milion eura za projekte nacionalnih manjina. U izvještaju Fonda o kojem će raspravljati Skupština Crne Gore, navodi se da je manjinskim udruženjima prvo dodjieljeno 680 hiljada eura a nakon toga još 292 hiljade. Iako se navodi da je prosječan iznos isplata za projekte bio oko pet hiljada, Fond je najveće iznose isplatio za projekte Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) na čijem je čelu Momčilo Vuksanović.

Tako je za informativnu produkciju Srpske televizije isplaćeno 27 hiljada eura, a radio serijal “Srpski identitet u Crnoj Gori” dobio je 18 hiljada eura iz budžeta koliko je dobio i projekat “Srpski jezik i ćirilica, osnove srpskog identiteta”.

Kako se navodi, informativnoj produkciji “Srpskog kul radija” isplaćeno je 26 hiljada eura. Za televizijski serijal “Srpska kultura u Cmoj Gori i regionu” iz budžeta je izdvojena 21 hiljada eura, dok je Društvo srpskih domaćina Crne Gore dobilo 18 hiljada za projekat “Srpski vjerski i nacionalni praznici”. Fond je sa 17 hiljada pomogao “Srpske elektonske novine” a sa 23 hiljade Srpske novine, hrvatskom radio “Dux” isplaćeno je 39 hiljade eura, a Romskom radiju 12 hiljada.

Albanski nacionalni savjet je za proslavu Dana zastave dobio 15 hiljada eura, dok je za radio serijal “Bisernica” iz budžeta isplaćeno 18 hiljada eura. Za naučni simpozijum “Istaknute istorijske ličnosti u Plavu i Gusinju” isplaćeno je 10.200 eura, a za osnivanje bošnjačke nacionalne biblioteke 21 hiljada eura.

U izvještaju se navodi i da se, u okviru informisanja pripadnika manjinskih naroda, najveći broj štampanih i elekronskih medija finansirao od sredsrava Fonda. Navodi se i da organizacije dostavljaju Fondu finansijske izvještaje o dodijeljenim budžetskim sredstvima.

Bonus video: