Naporno radili, ali ništa nijesu uradili

Odbor za izborno zakonodavstvo dva puta produžavao rok. Neđeljko Rudović vjeruje da do kraja mjeseca mogu završiti posao, ali da “paket” podrazumijeva i tehničku vladu
3924 pregleda 7 komentar(a)
“Hoće li biti saglasnosti oko modela za sprovođenje dogovora”: Rudović sa kolegama iz opozicije, Foto: Luka Zeković
“Hoće li biti saglasnosti oko modela za sprovođenje dogovora”: Rudović sa kolegama iz opozicije, Foto: Luka Zeković

Skupštinski Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nije uskladio nijedno zakonsko rješenje, iako za završetak izbornih reformi ima nešto više od mjesec.

Parlament je u ponedjeljak po drugi put produžio rok za izborne reforme i odredio članovima Odbora da posao završe do 18. decembra.

Članovi Odbora tvrde da izborne reforme mogu dogovoriti prije isteka roka, ali da se u paketu mora definisati i model za kontrolu primjene zakona.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović, koji je podržao odluku o produženju roka, tvrdi da posao može biti okončan i do kraja novembra, ističući da je većina rješenja u završnoj fazi. “Ukoliko bismo pojačali dinamiku, tehnički dio posla bi mogao biti završen do kraja novembra. Važnije pitanje je da li ćemo uspjeti da se nakon tehničkog usaglašavanja dogovorimo oko kompletnog paketa. To podrazumijeva ukupne uslove za održavanje izbora, a jedan od njih je i model za sprovođenje dogovora. Taj model će Demokratska partija socijalista (DPS) zvati kako oni misle da treba, a mi pod njim podrazumijevamo prelaznu ili tehničku vladu”, kazao je Rudović “Vijestima”.

Članovi odbora iz vladajuće koalicije
Članovi odbora iz vladajuće koalicije(Foto: Luka Zeković)

Skupština Crne Gore formirala je Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva u oktobru 2018. godine sa zadatkom da to skupštinsko tijelo parlamentu dostavi izmijenjene zakone do 31. oktobra 2019. godine.

Iako je bilo predviđeno da u Odboru bude po sedam predstavnika vlasti i opozicije, predstavnici Demokrata i pokreta URA nisu učestvovali u njegovom radu zbog bojkota parlamenta. Nakon što je u novembru uhapšen poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević poslanici tog političkog saveza počeli su sa bojkotom Odora, da bi im se u januaru pridružili i predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) i poslaničkog kluba SNP-Demos. Dok je opozicija uslovljavala povratak u Odbor formiranjem tehničke vlade i procesuiranjem afere “Koverta”, predstavnici vladajuće koalicije, civilnog sektora i akademske zajednice radili su na zakonima. Nakon izmjena odluke o formiranju Odbora, u julu su u to skupštinsko tijelo ušli predstavnici Demokrata, SDP-a i kluba SNP-Demos, a rok za izborne reforme produžen je za 15. novembar. Odbor je sa radom na zakonima počeo tek početkom oktobra, nakon što je usvojen novi poslovnik o radu tog tijela prema kojem je za donošenje odluka potrebno da glasa 11 od 15 članova. Odbor su nakon toga napustili predstavnici DF-a, dok su ostali članovi nastavili da rade na izmjenama zakona u okviru radnih odbora. Predstavnik civilnog sektora u Odboru, Boris Raonić, smatra da je novi rok za izborne reforme realan i pozvao predstavnike Evropske unije (EU) da dodatno poguraju proces.

"Treba uključiti konsultante iz međunarodnih organizacija i analizirati sve modele, kako bi se prvih par mjeseci sljedeće godine posvetili implementiranju tih rješenja... Iako novo pomjeranje roka i ulazak u novu godinu ne bi bilo ništa strašno, smatram da to ne treba činiti jer bi značilo da nema političke zrelosti”, kazao je Raonić agenciji MINA.

Pred Odborom se do sada nijesu našle usaglašene izmjene nijednog zakona, iako su brojna rješenja predložena pododborima. Predstavnici vlasti i opozicije su, između ostalog, predlagali izmjene koje se odnose na rad Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), Državne izborne komisije (DIK), finansiranje izbornih kampanja, zloupotrebu državnih resursa u kampanji, predloge novih biračkih listića... Odbor je za sada raspravljao samo o izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, koje je predložila opozicija, ali je nakon dvije sjednice odlučeno da se zakon vrati pododborima. Na jednoj od ranijih sjednica najavljeno je i da bi se pred Odborom uskoro mogao naći Zakon o nacionalnom javnom emiteru, ali je taj zakon u međuvremenu predložila i Vlada. Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović pozvao je pododbore da budu aktivniji i upozorio da se treba fokusirati na Zakon o izboru poslanika i odbornika, koji je najvažniji za izborni proces.

Stavite tačku na priču o tehničkoj Vladi

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović tvrdi da je produženje roka za rad Odbora još jedan pokušaj značajnijeg uključivanja opozicije u rad tog tijela i stvaranje uslova za izbore čiji će rezultati biti prihvatljivi svim stranama. Komentarišući zahtjeve opozicije za formiranjem tehničke vlade, Brajović je ponovio da se mjesto u izvršnoj vlasti zaslužuje na izborima i da treba staviti tačku na priču o tehničkoj Vladi.

“Ako ne bude dovoljno posvećenosti svih strana i novi rok 18. decembar, ali i svi naredni, biće kratki. Iako mogućnost za dogovor postoji, posebno je važno voditi računa o interesima građana. Zadatak je da napravimo dogovor, naravno ne odstupajući ni od programskih stavova političkih partija”, rekao je Brajović, gostujući na Radiju Crne Gore.

On je istakao i da je dogovor u parlamentu uvijek moguć, što se pokazalo i u slučaju bojkota koji je “sada prošlost”.

“Mjesto u izvršnoj vlasti se zaslužuje na izborima pa zato treba staviti tačku na priču o tehničkoj Vladi. Takođe, iskustvo iz prethodne Vlade izbornog povjerenja pokazalo je da to nije model prihvatljiv za demokratska društva“, rekao je on

Bonus video: