Nataša Aćimović i budžet izglasani nelegalno?

Građanski savez saopštio da je Agencija za sprečavanje sukoba interesa utvrdila da su u konfliktu interesa neki odbornici koji su glasali juče na sjednici
64 pregleda 15 komentar(a)
Nataša Aćimović, Foto: Slavica Kosić
Nataša Aćimović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 27.02.2016. 07:38h

Uprkos upozorenjima opozicije da je gotovo trećina odbornika vladajuće koalicije u konfliktu interesa, Skupština opštine Herceg Novi juče je, tokom dvije odvojene sjednice, ponovo izabrala Natašu Aćimović (Izbor) za gradonačelnicu i usvojila odluku o budžetu za 2016.

Za budžet i izbor Aćimović je glasalo svih 18 odbornika DPS-a i Izbora, a opozicioni odbornici napustili sjednicu, obavještavajući da ne žele “da učestvuju u novoj farsi vladajuće koalicije i nezakonitim odlukama”.

Na zahtejv Građanskog saveza koji u lokalnom parlamentu ima četiri odbornika, Agencija za sprečavanje saopštila je da su u konfliktu interesa odbornici koji su predsjednici upravnih odbora Stambeno-komunalnog preduzeća, Čistoće i Parking servisa.

“Iz ovoga proizlazi da ti odbornici nisu mogli da glasaju za usvajanje budžeta, jer su prije toga morali podnijeti ostavku ili na odborničko ili na mjesto u upravnom odboru ili savjetu preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština”, saopštili su iz Građanskog saveza.

Ne zanima me

Oni su rekli da su mišljenje pokazali predsjedniku SO, koji je navodno rekao da ga ono ne zanima.

Ponovni izbor Aćimović za predsjednicu Opštine odbornici Građanskog saveza ocijenili su kao zamajavanje građanstva, jer nije postupljeno u skladu sa odlukom Upravnog suda i najavili nove tužbe.

Predsjednica lokalnog SNP-a Danijela Đurović konstatovala je da je šef parlamenta i juče napravio niz proceduralnih grešaka - od načina zakazivanja sjednice za izbor predsjednika Opštine, pa do dokumentacije koja je odbornicima dostavljena.

“Činjenica je da je ta dokumentacija, kao uvjerenje o biračkom pravu i uvjerenje o prebivalištu, sada već starija od šest mjeseci i kao takva nije mogla biti vjerodostojna za postupak izbora. Vjerujemo da će Upravni sud ponovo imati za razmatranje izbor predsjednika Opštine i za očekivati je da donese sličnu odluku”, navela je Đurović. Ona tvrdi da će grad ponovo izgubiti novih šest mjeseci.

Nezakonita predsjednica

“Vrijeme i država u kojoj živimo biće upamćena po DPS-u iI Vladi premijera Mila Đukanovića, koji su naknade za majke sa troje i četvoro djece okarakterisali kao prijetnju za finansijsku stabilnost države, ali zatim po drugi put u Herceg Novom biraju istu nezakonitu predsjednicu Opštine i usvajaju budžet, uprkos tome što je ta ista vlast nanijela štetu dijeleći stotine hiljada eura raznim Petrovićima, Pekovićima i drugim maglovitim projektima, u iznosu od 30 do 70.000 eura. Ali se iskreno nadam da će sve ove činjenice poslužiti za otrežnjenje svima koji su glasali za DPS. Ovo je važno i zbog navodnog dijaloga koji se vodi oko izgradnje izbornog povjerenja, dok u Herceg Novom sve ostaje po starom”, kazao je nezavisni poslanik i odbornik Obrad Gojković.

Predsjednik Skupštine opštine Andrija Radman rekao je da su otklonjeni svi propusti u proceduri prethodnog izbora Nataše Aćimović za predsjednicu Opštine Herceg Novi, na koje je ukazao Upravni sud poništavajući prošlogodišnju Odluku Skupštine.

“Donijet je novi akt i uvaženo pravno stanovište Upravnog suda, koji nije utvrđivao da li je zakonit ili nezakonit izbor predsjednice, već je našao da je u procesnim radnjama bilo nejasnoća i zato je zatražio ponovno donošenje akta”, pojasnio je Radman.

Aćimović je poručila da “se nakon završetka ove sjednice svi okrenemo radu”: “Gradu je potreban period smirenja i velikog rada”.

Svi bili iznenađeni odlukom da se raspravlja o izboru gradonačelnika

Većina opozicionih odbornika, ali i dijela vladajućeg DPS-a saopštili su juče da su bili iznenađeni kada je predsjednik Skupštine opštine Andrija Radman informisao kolege da će po završetku prve sjednice o budžetu, biti nastavljena 18. redovna sjednica o izboru predsjednice Opštine.

Bonus video: