NATO kontroliše nove ljude u ANB-u

Kancelarija NATO-a za bezbjednost (NOS) već je odobrila načelni plan regrutovanja novih pripadnika crnogorske tajne službe
86 pregleda 63 komentar(a)
Duško Marković, Jens Stoltenberg, Foto: Nato
Duško Marković, Jens Stoltenberg, Foto: Nato
Ažurirano: 29.03.2015. 13:03h

Kancelarija NATO-a za bezbjednost (NOS) odobravaće plan buduće popune Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), saznaju „Vijesti“ od diplomatskih izvora.

Prema informacijama „Vijesti“, ovo odjeljenje NATO-a, na čijem je čelu Amerikanac Tod J. Braun, već je odobrilo načelni planom regrutovanja novih pripadnika crnogorske tajne službe.

Pošto će, nakon što je više od 50 pripadnika ANB-a primorano da napusti službu po slovu izmjena Zakona o ANB-u, popunjavanje ANB-a ići fazno tokom ove godine, NOS će sve vrijeme biti uključen u proces.

Cilj reforme ANB-a je da se tajna služba oslobodi sumnjivih kadrova koji bi važne i osjetljive informacije mogli dijeliti sa tajnim službama zemalja koje nijesu u NATO-u, prvenstveno sa Rusijom. To je bio jedan od ključnih uslova za potencijalno slanje poziva Crnoj Gori da se pridruži NATO-u. Mogući poziv Crnoj Gori očekuje se u decembru ove godine, a do tada Vlada Crne Gore mora uvjeriti članice NATO-a da je crnogorska služba bezbjednosti, koja će i iz NATO-a dobijati bezbjednosno važne informacije, biti pouzdan partner.

„Popunjavanje ANB-a novim službenicima ići će fazno, oni će biti angažovani u nekoliko grupa, a sve mora biti sprovedeno uz poštovanje NATO pravila. Sa svim planovima NOS će sve vrijeme biti u toku.

Pravila NATO o profilu novih službenika tajne policije će morati biti poštovani i NOS je u tom smislu biti striktan“, rekao je izvor „Vijesti“.

On ističe da nije još jasno na koji način će NOS kontrolisati i pratiti proces stvaranja nove kadrovske strukture ANB-a.

Skupština Crne Gore usvojila je izmjene Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost 17. februara ove godine i on je označen kao ključni za reformu bezbjednosnog sektora i približavanje NATO standardima.

Po Zakonu o ANB-u, koji je stupio na snagu, postoje dva modela penzionisanja službenika Agencije - po sili zakona i na dobrovoljnoj osnovi.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković je ranije saopštio da po prvom osnovu treba da ode 59 službenika. Zakon propisuje da službeniku ANB koji zaključno sa 30. aprilom 2015. godine navrši najmanje 50 godina života i 25 godina staža, od kojih najmanje 15 godina efektivno provedenih u tajnoj službi, radni odnos prestaje najkasnije 1. maja 2015. U ovom slučaju, oni imaju pravo na starosnu penziju.

Statistički podaci objavljeni na sajtu Agencije pokazuju da je od ukupnog broja zaposlenih u ANB-u 16 odsto starije od 50 godina, a 54 odsto ima između 40 i 50 godina.

Prema informacijama “Vijesti”, dio službenika ANB-a, takođe se već javio za dobrovoljan odlazak u penziju, ali je njihov ukupan broj nepoznat.

Prema riječima našeg sagovornika, Amerikanci su zadovoljni kako teče kadrovska reforma ANB-a, tako da je sada na Vladi Crne Gore da, ako želi da Crna Gora dobije poziv da bude 29. članica alijanse, uvjeri NATO članice da su postignuti rezultati na druga dva važna polja - vladavini prava i jačanju podrške javnosti za pridruživanje ovom savezu.

Sve ide prvo u ruke Toda Brauna iz SAD

Tod J. Braun, direktor NOS-a, je istovremeno glavni savjetnik za bezbjednost generalnog sekretara NATO-a i Sjevernoatlantskog savjeta (NAC). NOS je zadužen da vodi računa o zaštiti bezbjednosno važnih informacija, pribavljanju bezbjednosno-obavještajnih podataka i koordinaciji politika. NOS takođe upravlja i Jedinicom za ličnu zaštitu generalnog sekretara NATO-a, piše na sajtu NATO-a.

NOS je odgovoran za pregovaranje i primjenu bezbjednosnih sporazuma sa zemljama koje nisu u NATO, kao i za procjenu, akreditaciju i održavanje usaglašenosti sigurnosnih protokola između NATO-a i partnerskih zemalja.

Bonus video: