Ne gradi se mir ako se NVO i intelektualci proglašavaju izdajnicima

"Moj resor je suštinski bila cijela Vlada i sve njene politike u smislu otkrivanja i sprečavanja zloupotreba i tako sam se i ponašao"
73 pregleda 60 komentar(a)
Milorad Vujović, Foto: Gov.me
Milorad Vujović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 13.11.2016. 08:00h

Potpredsjednik Vlade Milorad Mišo Vujović poručio je da “Crnoj Gori treba mir i stabilnost, koji se ne grade tako što se stalno dijeli, što se od sopstvenih građana, NVO organizacija i istaknutih intelektualaca prave izdajnici”.

“I to samo zato što u odnosu na navode Tužilaštva traže dosljedno i precizno postupanje nadležnih institucija, uključujući i sud. Ovakve stvari nisu za igru, a bojim se da neki, sa namjerom ili bez nje, u Vladi ili Tužilaštvu, nisu do kraja svjesni toga”, rekao je Vujović u intervjuu “Vijestima”. Njemu, kao i ostalim opozicionim ministrima, uskoro prestaje mandat u Vladi izbornog povjerenja gdje je trebalo da pokušaju da spriječe zloupotrebe državnih resursa.

S obzirom da ste tokom izbora bili član Vlade, da li imate podatak više o takozvanom državnom udaru i da li su opozicioni ministri tražili informacije od premijera?

Šta god da se desilo tog dana, cijela informacija je predstavljena javnosti na vrlo problematičan način. Moram reći i da je nedopustivo da o takvom poduhvatu ne budu obaviješteni predsjednik Vlade i ministarka odbrane, da se ne sastane Savjet za odbranu koji ima obavezu da po slovu Ustava, najvišeg pravnog akta, citiram, “ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori i donosi odluke za preduzimanje odgovarajućih mjera”. Tužilaštvo ne može preuzeti ulogu Savjeta, a bojim se da je prigrabilo, svjesno ili ne, upravo ovu njegovu, ključnu nadležnost.

Da budem i konkretan, kao potredsjednik Vlade o svemu tome sam saznao iz medija, a da me niko od zvaničnika Vlade ili Tužilaštva tog dana apsolutno ništa nije informisao.

Gospodina Katnića lično poznajem kao časnog i stručnog čovjeka i treba sačekati da on do kraja iznese optužnicu sa svim dokazima. Međutim, čini mi se da je javnost upravo nakon svakog javnog istupa Tužilaštva bivala sve više zbunjena, po mom doživljaju, određenim kontradiktornostima. Htjelo ili ne, upravo je ono otvorilo brojne dileme i, što ne reći, stvorilo prostor za politizaciju.

Kako biste ocijenili svoj rad prethodnih mjeseci i da li mislite da ste pogriješili što ste se prihvatili tog posla?

Cijelog života sam nastojao da svojim radom i djelovanjem doprinesem stvaranju pravednije, ekonomski stablinije i socijalno uravnoteženije Crne Gore i čini mi čast da kad god imam priliku makar i jedan kamičak da položim u temelje takvog društva, to i učinim.

Znam da se u jako teškim okolnostima nisam štedio i da sam sa timom saradnika nastojao da budem brana koji uhodani putevi zloupotreba ne mogu proći. Sa druge strane, potpuno sam svjestan da postoje i paralelni mehanizmi zloupotreba državnih resursa koji su bili van domašaja nadležnosti koje nam je dao Lex specialis. Prihvatanje poziva da obavljam zaista nezahvalnu funkciju potpredsjednika Vlade koji treba da „lovi“ zloupotrebe, da se zamjera ljudima od moći, u poslu za koji sam unaprijed znao da može biti osporavan sa različitih adresa, doživio sam kao obavezu da sa svojim timom pokušamo da gradimo preduslove za bolje društvo koje treba da počiva na poštovanju zakona, a prvi korak je upravo sprečavanje zloupotreba. Zbog takvih odluka se nikad nisam pokajao, pa to nije bio slučaj ni sada.

Da li vam je jasnija vladina politika u odnosu na period prije ulaska u izvršnu vlast i da li smatrate da se ona vodi u interesu građana i države ili vladajuće partije i pojedinaca u njenom vrhu, kao što je utisak dijela javnosti?

Obavljao sam brojne odgovorne funkcije i u Vladu sam ušao sa punom sviješću i znanjem čime Vlada treba da se bavi i još važnije, na koji način da to čini. Međutim, ulaskom u krovnu instancu izvršne vlasti otkrio sam kako ona radi u realnosti i to saznanje nije bilo ohrabrujuće. Nivo stručnosti diskusija i kvalitet dokumenata koji se raspravljaju na Vladi su nerijetko ispod onog što bi trebalo da budu ne samo sa administrativne već i sa suštinske strane.

Podnijeli ste više krivičnih prijava, imate li povratne informacije ili interesovanja od strane tužioca u vezi sa tim?

Imam povratnu informaciju da je u fazi istrage samo jedna prijava u vezi sa prodajom vina u Plantažama, a podsjetiću vas da sam ja i postavljeni i angažovani predstavnici opozicije podnijeli desetine prijava među kojima su i one koje se odnose na Buljaricu, poreski dug, Upravu za šume, Direkciju za saobaraćaj... Toj činjenici je izlišan svaki dalji komentar.

Napominjem da i sada, dvije nedjelje nakon što im je prestao status zaposlenih u mom kabinetu, moji saradnici rade na još nekoliko krivičnih prijava koje se odnose na moguću pljačku državne imovine vrijedne nekoliko desetina miliona eura.

Nakon iznošenja nekih podataka u javnosti, uslijedio je pokušaj vaše kompromitacije putem pojedinih medija?

Bio je to pokušaj kompromitacije. Čvrsto stojim iza svega što radim i što kažem i ponosan sam na ono što sam u životu i radio i govorio. Kada pokrenete nezgodne teme i nastojite da spriječite zloupotrebe povlašćenih, sasvim je očekivano da vas sa medija koje kontrolišu ti moćnici i napadaju. Na to sam bio spreman i tu vrstu podmetačina sam podnio sasvim mirno, ne samo zato što je istina na mojoj strani, već i što sam znao da će se to dešavati onog dana kada sam prihvatio poziv da budem potpredsjednik Vlade koji treba da sprečava zloupotrebe.

Uzgred, zanimljivo je bilo da su se te objave poklopile sa mojim insistiranjem da oni koji su godinama bili povlašćeni moraju redovno da plaćaju porez kao i svi drugi građani, te nakon dodatnog interesovanja za postupke privatizacija nekih preduzeća.

Na produženju ostanka DPS-a na vlasti radi paralelni sistem

Da li zamjerate sebi da niste dovoljno učinili da se spriječe izborne zloupotrebe i da li ste uopšte imali načina da to uradite s obzirom da praktično nijeste ni imali zadužen resor?

Moj resor je suštinski bila cijela Vlada i sve njene politike u smislu otkrivanja i sprečavanja zloupotreba i tako sam se i ponašao. Napominjem da sam na toj liniji koordinirao rad opozicionih učesnika u ovom procesu i vjerujem da smo spriječili dobar dio planiranih opstrukcija počev od partijskog zapošljavanja, nepotizma, dodjeljivanja stanova i stambenih kredita povlašćenima, onemogućavanja sklapanja ugovora koji su štetni po državu i građane, pa sve do kontrolisanja visine poreskog duga, sprečavanju nezakonitosti u korišćenju i raspolaganju nepokretnosti države i propuštanja nadzora... Ipak, da ne ostanem nedorečen, ponavljam da sam potpuno svjestan da postoji paralelni sistem čiji je glavni cilj da produži ostanak na vlasti postojećoj garnituri i koji je, izvjesno je, radio punom parom, ali moj i mandat mojih kolega i saradnika nije bio takav da se možemo baviti tim paralelnm sistemom.

Time se jedino možete baviti na krovnom političkom i bezbjednosnom nivou.

Ono što je bio moj i mandat mojih saradnika, mogu reći da smo obavili na način da su brojne zloupotrebe spriječene, a one koje nisu bile spriječene su prijavljene i javnosti objelodanjene, što zadatak koji je postavljen pred nas od strane opozicionih subjekata čini ispunjenim.

Bonus video: