Ne sumnjaju u Đukanovića i Katnića

Specijalno tužulaštvo odbacilo prijave DF-a zbog afere “Koverta”
3835 pregleda 8 komentar(a)
Odbačene prijave opozicije: Katnić i Đukanović, Foto: Filip Roganović
Odbačene prijave opozicije: Katnić i Đukanović, Foto: Filip Roganović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) odbacilo je krivičnu prijavu poslanika Demokratskog fronta (DF) protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića za pranje novca i stvaranja kriminalne organizacije. Poslanici DF-a su nakon izbijanja afere “Koverta” podnijeli krivične prijave protiv Đukanovića, Katnića, odbjeglog biznismena Duška Kneževića i bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića.

“Obavještavam Vas da sam odbacio krivičnu prijavu od 14. januara 2019. godine podnijetu protiv Mila Đukanovića, predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne Organizacije iz člana 401a Krivičnog zakonika i krivičnog djela pranje novca iz člana 268. jer ne postoji osnovana sumnja da je prijavljeni izvršio pomenuta krivična djela, niti bilo koja druga za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, navodi se u rješenju koje je potpisao tužilac Veljko Rutović.

Poslanici Fronta i Demokratske Crne Gore su odvojeno podnijeli krivične prijave nakon objavljivanja video snimka na kome se vidi kako Knežević u svojoj kući daje Stijepoviću koverat i govori da je tu 97.500 eura. Iako je u Tužilaštvu prvo saslušan kao svjedok, Stijepović je kasnije osumnjičen za pranje novca putem pomaganja. SDT je tada donijelo naredbu i o proširenju istrage protiv Kneževića zbog stvaranja kriminalne organizacije. Katnić je izjavio i da neće saslušavati Đukanovića u istrazi afere “Koverta”, dok je Agencija za sprečavanje korupcije kaznila DPS zbog neprijavljenih donacija. Iz Tužilaštva su poslanike DF-a podsjetili da je već pokrenut postupak protiv Kneževića i Stijepovića, nakon štsu podnijeli krivične prijave. Pozvali su poslanike tog političkog saveza da u roku od osam dana podnesu pritužbu Višem državnom tužilaštvu i zahtijevaju preispitivanje rješenja SDT-a.

“Vrhovno državno tužilaštvo je 7. februara 2019. godine odbacilo vašu krivičnu prijavu protiv Milivoja Katnića zbog krivičnih dijela stvaranja kriminalne organizacije, pranja novca, pomoći učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela i zloupotrebe službenog položaja, zbog nepostojanja osnovane sumnje da je izvršio prijavljena krivična djela, niti neko drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“, navodi se u rješenju.

Bonus video: