Neće Milo još: Zahtjev da šef DPS-a ode biće diskretan

Analitičari procjenjuju da će tek doći vrijeme kada će Đukanović biti prinuđen da prepusti poluge vlasti
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Igor Lukšić, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Igor Lukšić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.02.2012. 08:18h

Međunarodna zajednica neće nuditi predsjedniku DPS-a Milu Đukanoviću da napusti Crnu Goru, ali će od njega očekivati da vremenom prepusti sve poluge vlasti, smatra profesor beogradskog Univerziteta Zoran Stoiljković.

On ocjenjuje da će Đukanovićev odlazak sa političke scene ubrzati približavanje Crne Gore Evropskoj uniji.

„Nerealna je takva vrsta pregovora i to će se prosto rješavati na daleko nižem nivou i završiti diskretnije“, smatra Stoiljković.

Predsjednik PzP-a Nebojša Medojević izjavio je ranije da međunarodna zajednica treba Đukanoviću da garantuje sigurno napuštanje Crne Gore, kako bi se u zemlji sprovela mirna smjena vlasti. On je naveo i da je jedna uticajna svjetska zemlja prije izvjesnog vremena predsjedniku DPS-a nudila da se odseli u Kostariku, ali da je on to odbio.

Medojević: Đukanoviću su nudili da seli u Kostariku >>>

Stoiljković naglašava da u situacijama kada se od uticajnih političara traži povlačenje sa scene mora postojati garancija od kasnijeg progona. “Teško se odlazi sa vlasti ako je rizik veliki. Tu se uvijek napravi neki prelazni aranžman i malo je vjerovatno da bi neko u takvom dogovoru pristao da se odrekne bogatstva i samo napusti zemlju”.

DPS zna za očekivanja

Prema informacijama “Vijesti”, u djelovima samog vrha DPS-a se prije više od godinu pominjala mogućnost Đukanovićevog bezbolnog demisioniranja, po modelu da mu se garantuje amnestija od mogućih sudskih procesa. Svjesni da je Đukanović bio povezan sa mnogim sumnjivim poslovima u zemlji, u dijelu vladajućih krugova su tada smatrali da se “zbog nespornih uspjeha u vođenju države Đukanoviću mora garantovati sigurnost”.

Politički analitičar Dritan Abazović smatra da Đukanović još nije ušao u fazu kada treba da razmatra opcije napuštanja zemlje, iako je očigledno sve veće nezadovoljstvo u državi. Abazović pojašnjava da u takvim situacijama šefovi državu napuštaju tek kada je režim potpuno uzdrman, ocjenjujući da je Crna Gora još daleko od te faze.

Borba može dugo trajati

Umjesto da od šefa DPS-a traži da napusti zemlju, smatra Abazović, međunarodna zajednica će od njega tražiti potpuno povlačenje iz političkog života:

Krugovi bliski bivšem premijeru su uvjereni da i dalje drže sve konce u državi, upozoravajući da i pored toga Đukanović ima sve manje prijatelja u međunarodnoj zajednici, smatra Abazović

On smatra da su krugovi bliski bivšem premijeru uvjereni da i dalje drže sve konce u državi, upozoravajući da i pored toga Đukanović ima sve manje prijatelja u međunarodnoj zajednici. Abazović ne očekuje radikalizaciju građanskog nezadovoljstva, prognozirajući da će do smjene vlasti u zemlji doći evolutivnim putem. To podrazumijeva, kako je kazao, održavanje stalnog pritiska javnosti kroz jačanje građanskog aktivizma bez insistiranja na uličnim nemirima. Abazović očekuje da protesti ispred Vlade nastave sa kanalisanjem nezadovoljstva građana zbog stanja u zemlji.

“Ne treba nam smjena koja se desila kada je Đukanović došao na vlast ulicom. Nije dobro da se ponovo desi da ulica instalira svoje političke snage, niti to korespondira sa našom evropskom budućnošću”, tvrdi Abazović.

DPS: Milu Đukanoviću nije nuđeno da napusti zemlju

Portparol DPS-a Rajko Kovačević nazvao je neistinama Medojevićeve tvrdnje da je Đukanoviću nuđeno da napusti zemlju, navodeći da lider PzP-a na taj način pokušava da dobije poene kod opozicionih birača.

“Medojević ne odustaje od plasiranja neistina i u tom smislu mu ne ponestaje kreativnosti. Njegova izjava pokazuje da je svjestan daljeg urušavanja svog političkog rejtinga i da postoji ogroman strah od izborne volje građana”, kazao je Kovačević.

Aludirajući na Medojeviće tvrdnje da međunarodna zajednica ima razumijevanja za namjere opozicije da bojkotuju naredne izbore, Kovačević je kazao da bi bojkotom izborne trke opozicija pobjegla od novog poraza. “U svojim nastupima Medojević pokušava da, u političkom smislu, spašava živu glavu ili makar privid da je ta politička glava još uvijek bitna”.

Bonus video: