"Nelogično da VDT bude isključen iz predlaganja specijalnog tužioca"

Na pitanje da prokomentariše ocjene dijela opozicije da Vlada planira da opstruira rad VDT-a preko disciplinskog tužioca koga će predlagati predsjednica Vrhovnog suda Tužilačkom savjetu, Stanković je rekao da je način izbora disciplinskog tužioca izazvao dosta polemike u javnosti
0 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Zoran Đurić
Ivica Stanković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.01.2015. 11:07h

Rješenje u Predlogu zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, da Vrhovni državni tužilac (VDT), koji je u Skupštini izabran tropetinskom većinom, bude isključen iz predlaganja Glavnog specijalnog tužioca loše je i nelogično, ocijenio je VDT Ivica Stanković.

On smatra da se ne može očekivati da VDT odgovora za rad Glavnog specijalnog tužioca, a da nema pravo da njegov izbor predloži Tužilačkom savjetu.

"Konačnu odluku donijeće Skupstina Crne Gore, a vjerujem, da poslanici neće dozvoliti da se dovede u pitanje legitimitet VDT-a kog su izabrali tropetinskom većinom. Ne treba zaboraviti da legitimitet stečen u Skupštini ima najveću snagu u državi", rekao je Stanković agenciji MINA.

On je upozorio da bi odvajanje specijalnog tužilaštva iz jedinstvene tužilačke organizacije bilo u suprotnosti sa Ustavom.

"Razdvajanje nadležnosti je nešto drugo. Glavni specijalni tužilac i njegovi zamjenici i po važećem rješenju imaju specijalnu nadležnost za krivična djela organizovanog kriminala i korupcije, ali su oni po ustavnom rješenju dio jedinstvene tužilačke organizacije", ocijenio je Stanković.

On je podsjetio da je prema Ustavu, tužilaštvo jedinstven organ.

"To znači da glavni specijalni tužilac postupa u sklopu jedinstvene tužilačke organizacije i odgovora za rad Vrhovnom državnom tužiocu. Svako drugo rješenje ne bi bilo u skladu sa Ustavom Crne Gore, kao najvišim pravnim aktom", upozorio je Stanković.

Na pitanje da prokomentariše ocjene dijela opozicije da Vlada planira da opstruira rad VDT-a preko disciplinskog tužioca koga će predlagati predsjednica Vrhovnog suda Tužilačkom savjetu, Stanković je rekao da je način izbora disciplinskog tužioca izazvao dosta polemike u javnosti.

On je kazao da vjeruje da će se do skupštinske rasprave razriješiti sve nejasnoće, i podsjetio da je Vlada kao predlagač saopštila da su norme iz predloga zakona usklađene sa preporukama Venecijanske komisije.

"Možda bi razumijevanju predloženog rješenja pomoglo kad bi se navela uporedna iskustva, kako bismo i sami sagledali kako konkretni predlozi funkcionišu u praksi, kod drugih", smatra Stanković.

On je rekao da je, prema njegovim saznanjima, analizom uporedno-pravnih rješenja, zakona država u regionu i u državama Evropske unije, takvo rješenje nigdje nije propisano.

"Zamislite da sudija vodi istragu u disciplinskom postupku razrješenja tužilaca, da konačnu odluku u postupku po žalbi(u drugom stepenu) donosi tročlano vijeće Vrhovnog suda Crne Gore", ocijenio je Stanković.

On je rekao da bi, najblaže rečeno, to bi bilo apsurdno i nedopustivo.

"Jer se ovakvim rješenjem derogira Ustav Crne Gore. Siguran sam da će poslanici voditi računa o tome da se ne donese rješenje koje nije usklađeno sa Ustavom", rekao je Stanković.

Bonus video: