Nema para kad ne dolaze u skupštinu

Od 1. maja počeće da se primjenjuje odluka o naknadama za rad odbornika u Skupštini opštine Pljevlja, ukoliko bude usvojena...
0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 28.03.2016. 18:35h

Odbornicima koji budu bojkotovali rad Skupštine opštine Pljevlja neće se isplaćivati odborničke naknade. To je predviđeno u Predlogu odluke o naknadama za rad odbornicima u Skupštini opštine Pljevlja, o kojem će lokalni parlament raspravljati na sjednici zakazanoj za 6. april.

Naknada se neće isplatiti ni odbornicima koji odsustvuju sa sjednice bez opravdanja.

Novom odlukom povećana su primanja odbornika sa 137 na 150 eura, a šefovi odborničkih klubova primaće mjesečno 175 eura.

Odbornici će dodatno primiti i po 15 eura za svaki dan učešća u sjednicama radnih tijela, a 25 eura po osnovu učešća u postupku zaključenja braka.

Ukoliko bude usvojena, odluka će početi da se primjenjuje od 1. maja.

Odbornik DF Nikola Rovčanin ocijenio je da je taj tekst „pokušaj prikrivanja krivičnog djela predsjednika Opštine Mirka Đačića“ protiv kojeg su opozicioni odbornici podnijeli krivičnu prijavu specijalnom tužiocu zbog diskriminacije prilikom isplate odborničkih naknada.

Đačić je prethodnih dana saslušan u pljevaljskoj policiji o razlozima zbog kojih je odborničke naknade isplaćivao samo svojim partijskim drugovima, koalicionim partnerima i bivšoj odbornici SNP-a Olgici Otašević.

Izjave u policiji dali su i odbornici SNP-a, Pokreta za Pljevlja i DF, koji su ostali pri stavu da su prilikom isplate diskriminisani i da im je takvim ponašanjem predsjednika Opštine nanijeta moralna i materijalna šteta.

Rovčanin je konstatovao da je bojkot legitiman način izražavanja političke volje i da se ne može koristiti za obračun i diskriminaciju političkih neistomišljenika.

„Nema niko pravo da ocjenjuje šta je opravdano a šta je neopravdano. Rad odbornika ne vezuje se samo za Skupštinu . Smatram da je nezakonita odredba koja definiše bojkot kao nelegitiman vid borbe. Evropsko zakonodavstvo poznaje bojkot kao legitiman oblik političke borbe isto kao što zakon o radu prihvata štrajk kao legitiman oblik borbe za radnička prava“, rekao je Rovčanin.

Tvrdi da nova odluka ne može osloboditi Đačića krivične odgovornosti.

Bonus video: