Nema poziva u NATO dok EU vidi probleme

„Očekujem da je našim političkim elitama konačno jasno da je posljednji momenat za povlačenje konkretnih poteza i radikalnih rezova"
7 komentar(a)
Milo Đukanović, Anders fog Rasmusen, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Anders fog Rasmusen, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.10.2014. 18:24h

Ukoliko Crna Gora do narednog oktobra ne ispravi greške na koje je ukazala Evropska komisija u Izvještaju o napretku, teško je očekivati da zvanična Podgorica naredne godine dobije pozivnicu za NATO, smatraju u opoziciji i civilnom sektoru.

Ističući da su pregovori sa Evropskom unijom i ispunjavanje standarda NATO-a sinhronizovani procesi koji se ocjenjuju na istoj adresi, direktor Alfa centra Aleksandar Dedović upozorio je da Izvještaj EK treba čitati kao jedinstvenu ocjenu stanja u Crnoj Gori, kakvu vide i u centrali NATO-a.

„Očekujem da je našim političkim elitama konačno jasno da je posljednji momenat za povlačenje konkretnih poteza i radikalnih rezova. Naravno da se ovo odnosi na višegodišnje primjedbe u oblasti vladavine prava i suzbijanju korupcije na svim nivoima”, kazao je Dedović.

U godišnjem izvještaju EK koji je objavljen prošle sedmice upozorava se da u Crnoj Gori korupcija i dalje prevladava u mnogim oblastima i predstavlja ozbiljan problem. U izvještaju iz Brisela navodi se da su potrebni pojačani napori u istraživanju, procesuiranju i osuđivanju u slučajevima korupcije, kao i da se mora raditi više na jačanju vladavine prava.

Gotovo istovjetne ocjene mogle se čuti i kada je bivši generalni sekretar NATO-a Andres fog Rasmusen objašnjavao zbog čega će Crna Gora morati još da čeka pozivnicu u alijansu. Članice NATO-a su tada insistirale da zvanična Podgorica, osim na reformi obavještajnih službi i povećanju podrške javnosti za članstvo, radi i na uspostavljanju vladavine prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Da bi te zadatke ispunila iz centrale NATO-a Podgorici je dat rok do kraja 2015. godine. Ukoliko ne bude napretka u vladavini prava, poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović tvrdi da pozivnica za NATO “neće pasti sa neba”.

“Vlada ima godinu da procesuira neku "krupnu ribu" i tako odblokira proces. Do sada su imali "manekenski" pristup problemu, u kome su govorili da su za integracije, a nisu imali nikavu političku volju za procesuiranje slučaja korupcije i organizovanog kriminala. Sa tim je gotovo. Stvar je jasna, ili će biti rezultata i poziva, ili će Vlada morati da se odrekne prozapadne politike", smatra Abazović, dok Dedović upozorava da je iluzorno očekivati da će NATO i EU imati različite aršine u donošenju konačnog suda o ispunjenju uslova.

“Logično je da se svako usporavanje, opstrukcija, eventualni zaokreti ili odstupanja sa ovog puta tretiraju kao antidržavni potezi. Ukoliko je došlo do promjena u prioritetima ili izmjena postavljenih nacionalnih interesa, javnost treba detaljno da se upozna”, poručio je Dedović.

Nema dvostrukih aršina

Dedović smatra da se proces evropskih integracija ne može odvojiti od integracija u NATO. Neformalni portal Unije, Euraktiv, nedavno je pozivajući se na diplomatske izvore objavio da su najveći kritičari Crne Gore u Uniji bili Njemačka, Austrija i skandinavske zmlje koje su čak tražile i klauzulu o zamrzavanju pegovora. Njemačka je uz SAD i Francusku, na ministarstkom samitu u junu, najglasnije negodovala da se Crnoj Gori pošalje pozivnica u NATO. „Ova dva politička saveza neće imati različite aršine u donošenju konačnog suda o ispunjenju uslova u ovoj ključnoj oblasti koja se reflektuje na sve ostale”, tvrdi Dedović.

Bonus video: