Neprijatne teme Lekiću sjeku krila

Zbog nejasnih stavova o državnim simbolima i bližojistoriji, opozicija bi mogla prokockati šansu na predsjedničkim izborima
39 komentar(a)
Darko Pajović, Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Darko Pajović, Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.11.2012. 20:39h

Prije nego Demokratski front (DF) predstavi Miodraga Lekića kao opozicionog kandidata na predsjedničkim izborima, moraju se riješiti identitetske nedoumice koja se guraju pod tepih od formiranja tog političkog saveza.

Bez jasnog stava o državnim simbolima, priznanju Kosova ili članstvu Crne Gore u NATO-u, Lekiću će biti teže da animira suverenistički dio opozicionih birača i značajno mu umanjiti izglede na izborima naredne godine.

Nejasnu politiku prema važnim državnim pitanjima, uz Lekića bi na duže staze mogao platiti i Demokrtski front, jer bi nakon uspjeha na parlamentarnim izborima, pokazao da nije uspio da preraste stranke od kojih je taj savez formiran.

Sposobnost opozicionih lidera da shvate što je doprinijelo izbornom uspjehu i da se suoče sa ranijim greškama će odrediti budućnost Fronta. Meni se čini da je ona u ovom trenutku još neizvjesna, iako postoji veliki potencijal, kaže Uljarević

Eventualno uvećavanje političkog kapitala, prema njenom mišljenju, zavisiće od sposobnosti čelnika DF-a da se izbore sa ranijim zabludama i smanje međusobne razlike u vezi sa ključnim pitanjima.

"Sposobnost opozicionih lidera da shvate što je doprinijelo izbornom uspjehu i da se suoče sa ranijim greškama će odrediti budućnost Fronta. Meni se čini da je ona u ovom trenutku još neizvjesna, iako postoji veliki potencijal", smatra Uljarević.

Da suočavanje sa greškama u Frontu neće ići lako, pokazalo se na prvom značajnom postizbornom okupljanju, kada je tokom konstitutivne sjednice crnogorskog parlamenta dio funkcionera DF-a bojkotovao državnu himnu.

U tome ih nije pokolebala ni činjenica da je himnu stojeći odslušao cio poslanički klub Socijalističke narodne partije (SNP), koja takođe traži brisanje dva posljednja stiha državne pjesme "jer ih je napisao ratni zločinac Sekula Drljević".

Ako konstatujete podjele u Frontu po nekim pitanjima, vidjećete da je njihov broj veoma mali. One nijesu ništa novo i samo izražavaju podjele koje postoje u Crnoj Gori, smatra Lekić

"Ako konstatujete podjele u Frontu po nekim pitanjima, vidjećete da je njihov broj veoma mali. One nijesu ništa novo i samo izražavaju podjele koje postoje u Crnoj Gori", tvrdi Lekić.

Cijenu neriješenih pitanja državnih simbola i odnosa prema bližoj istoriji Front je umalo platio tokom pregovora o formiranju vlasti u Nikšiću, gdje je opozicija na lokalnim izborima ostvarila istorijsku pobjedu.

Da dio tog političkog saveza nema "prigovor savjesti" samo na posljednje strofe himne pokazali su odbijanjem da se u platformi o zajedničkoj saradnji sa Pozitivnom Crnom Gorom u Nikšiću osudi genocid u Srebrenici a lokane vlasti obavežu na saradnju sa kosovskim opštinama. Umjeso toga, nakon dugotrajnih poregovora, pitanje Srebrenice i Kosova uvijeno je u fraze o osudi svih zločina u bivšoj SFRJ i saradnji sa svim državama nastalim iz bivše Jugoslavije.

Uljarević ističe da političke snage koje žele promjene u državi, ne smiju flertovati sa nacionalizmom ili praviti problem zbog tema poput Srebrenice.

Ako žele da njihovog kandidata podrže i oni koji nijesu glasali za Front, smatra ona, u tom savezu moraju pristati na optimum poštovanja crnogorske državnosti i međunarodnih obaveza sa kojima se intimno ne slažu.

Na to ukazuju i rezultati parlamentarnih izbora prema kojima je preko 60 odsto biračkog tijela glasalo za stranke koje imaju jasan odnos prema državnim simobolima. Upravo zbog tog podatka, oslanjanje samo na birače koji imaju "prigovor savjesti" daje male šanse Lekiću u izbornoj trci za šefa države.

Uljarević smatra da bi se takvom strategijom prokockao autoritet Lekića koji trenutno važi za nespornog lidera opozicije.

"On svoj autoritet treba da iskoristi za izgradnju opoziconog povjerenja i kapaciteta u smjeru pune koordinacije djelovanja i na kraju mogućnosti dolaženja do zajedničkog kandidata sa platformom koja daje nadu da Crna Gora može biti država funkcionalne demokratije, uvažena i punopravni član EU", smatra Uljarević.

Himna u Nikšiću testira odnose u opoziciji

Prvi test opozicionog jedinstva mogao bi biti već na konstitutivnoj sjednici nikšićkog parlamenta, zbog klauzule prema kojoj se koalicija u gradu pod Trebjesom raskida u slučaju nepoštovanja državnih simbola.

S obzirom na to da će, prema najavama, sjednica početi intoniranjem himne, ponavljanje scenarija iz državnog parlamenta moglo bi značiti kraj opozicione vlasti u Nikšiću. Uljarević smatra da je još rano govoriti o Lekiću kao zajedničkom kandidatu opozicije na predsjedničkim izborima, pojašnjavajući da će to zavisiti od unutrašnjih dešavanja u opoziciji narednih mjeseci.

"U slučaju produbljivanja razlika u samoj opoziciji, a da ne govorimo o takvoj mogućnosti u samom biću Fronta, ne vjerujem da će se lako naći riješenje za predsjedničkog kandidata", istakla je ona.

Bonus video: