Nezakonit rad državne administracije iz budžeta odnio 180.000 eura

Po nezakonitom radu u 2011. prednjače ministarstva koja vode Predrag Sekulić, Ivan Brajović i Milorad Katnić
0 komentar(a)
Branislav Radulovic, Foto: Luka Zeković
Branislav Radulovic, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.02.2012. 08:17h

Tokom prošle godine 43 odsto tužbi pred Upravnim sudom podnijeto je zbog nezakonitog rada državne administracije, a budžet su postupci zbog toga koštali oko 180.000 eura.

“Štetu plaća država i starješine bi zbog toga trebalo da odgovaraju”, smatra predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović.

Po nezakonitom radu u 2011. prednjače ministarstva održivog razvoja na čijem je čelu Predrag Sekulić, unutrašnjih poslova na čijem je čelu Ivan Brajović i finansija kojim rukovodi Milorad Katnić.

Upravni sud je, u 2011. imao ukupno 4.936 predmeta od čega je riješeno 3.522. Protiv Sekulićevog ministarstva podnijeto 175 tužbi od čega je usvojeno 86, MUP-u napadnuto 239 odluka a sud je poništio 157, protiv Ministarstva finansija podnijeto 367, a usvojeno je 167 tužbi, dok je Komisija za žalbe tužena zbog 88 odluka, od čega je 46 bilo nezakonito.

Ne znaju je li ko odgovarao zbog nezakonitog rada

Radulović je “Vijestima” kazao da sud nema informacije da li je i ko do sada odgovarao zbog nezakonitog rada: “To je problem izvršne vlasti, ali je zaključak, s obzirom na to da i dalje postoji ta nezakonitost, da nije bilo odgovornosti”.

Napominjući da podnosilac tužbe, ako uspije u sporu tokom kojeg je održana usmena rasprava, ima pravo na sudske troškove (oko 280 eura po raspravi), Radulović kaže da ti troškovi padaju na teret organa čija je odluka poništena.

“U 2011. održane su 603 usmene rasprave i poništeno najmanje 50-60 odsto odluka tuženih organa, što znači da je zbog nezakonitog rada organa država oštećena za značajan iznos. Ovo je posebno zabrinjavajuće kada je u pitanju nezakonitost zbog “ćutanja administracije” i tužbe zbog nepostupanja po presudama suda, a kada je izvjesno da će stranka uspjeti u sporu”, naglašava Radulović.

Štetu isplaćuje država

On ukazuje da štetu isplaćuje država, koja je obavezna da je naplati od onog koji je svojom odlukom prouzrokovao: “U konkretnom slučaju odgovoran je donosilac upravnog akta, koji je svjesno donio nezakonitu odluku”.

Podaci Upravnog suda govore da se u ignorisanju zahtjeva građana i firmi, odnosno “ćutanju administracije” izdvajaju Ministarstvo ekonomije na čijem je čelu Vladimir Kavarić. Protiv tog resora podnijeto je 187 tužbi, od kojih se 145 odnosi na ćutanje administracije.

Ćute jer su neodgovorni

Radulović smatra da je glavni razlog “ćutanja administracije” nepostojanje odgovornosti starješina državnih organa zbog nezakonitog rada. “Za nezakonit rad organa odgovoran je starješina organa. Upravo od obavljanja ovih poslova zavisi da li je i u kojoj mjeri, izvršna vlast “servis građana”, ističe Radulović.

Kao drugu prepreku ostvarivanja prava građana on navodi reorganizaciju poslova državne uprave, što za posljedicu ima mijenjanje nadležnosti: “Često je nejasno pred kojim organom treba ostvariti ili zaštititi neko pravo, novoosnovani organi kasne sa preuzimanjem predmeta ili nijesu počeli s radom. To dovodi do pravne nesigurnosti”.

Upravni sud, koji prednjači po transparentnosti objavljivanjem odluka na svom sajtu, uskoro će ugasiti taj sajt jer se seli na zajednički sajtu sudova.

Bonus video: