Nije stigla samo zaštita, nego i milioni

Ukupan priliv stranih direktnih investicija iz 28 zemalja članica NATO u prvih šest mjeseci 2018. iznosio 215,2 miliona eura, a u istom periodu prošle godine 96,6 miliona eura, preliminarni su podaci CBCG
232 pregleda 40 komentar(a)
Crna Gora, NATO, Foto: Filip Roganović
Crna Gora, NATO, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.08.2018. 19:44h

Crna Gora je ulaskom u NATO dobila ne samo zaštitu 28 ostalih zemalja članica, već je sa tih adresa stigao i veliki broj stranih investicija i turista.

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) ističu da je udvostručen priliv investicija u prvoj polovini ove godine, u odnosu na isti period prošle godine.

“Prema preliminarnim podacima, ukupan priliv stranih direktnih investicija iz zemalja članica NATO (28 zemalja) u prvih šest mjeseci 2018. godine iznosio je 215,2 miliona eura, što je značajno više nego u istom periodu 2017. godine kada je priliv iznosio 96,6 miliona eura,” saopšteno je “Vijestima” iz Direkcije za odnose s javnošću CBCG.

Najveći priliv stranih direktnih investicija, među zemljama članicama, u prvih šest mjeseci 2018. godine ostvaren je iz Italije (18% ukupnog priliva), Mađarske (13,6%), Turske (7,3%) i Belgije (2,8%).

“Međutim, uprkos snažnom evidentiranom rastu investicija u uporednom periodu iz ovih zemalja, važno je napomenuti da se efekti svih integracija ogledaju u dužem periodu i imaju uticaja na sve investitore, kroz uticaj na poslovni ambijent, bez obzira na porijeklo”, pojasnili su iz institucije kojom rukovodi Radoje Žugić.

Crna Gora proslavila je u junu prvu godišnjicu članstva.

Ona je postala punopravna, 29. članica 5. juna 2017. godine, a dva dana kasnije njena zastava se zavijorila ispred sjedišta NATO u Briselu.

Uoči članstva, pristalice članstva su isticale da će ono donijeti Crnoj Gori i priliv investicija.

Ulaskom u NATO, podaci Nacionalne turističke organizacije (NATO) pokazali su da je porastao i broj turista iz ostalih zemalja članica.

“Prema zvaničnim statističkim podacima MONSTAT-a za kolektivni smještaj i procjenama za individualni smještaj, u periodu od početka godine do kraja juna mjeseca broj turista iz zemalja članica NATO veći je u prosjeku za oko 25% u poređenju sa istim periodom prethodne godine”, saopšteno je “Vijestima” iz NTO, na čijem je čelu Željka Radak Kukavičić.

Najveći rast broja turista zabilježen je, među članicama, iz Litvanije (87%), Njemačke (62%), Mađarske (53%), Danske (50%), Estonije (47%), Rumunije (45%), Norveške (39%), Holandije (38%), Španije (36%), SAD (35%), Kanade (33%), Hrvatske (30%), Velike Britanije (28%) i Francuske (27%).

Inače, Crna Gora za potrebe članarine na godišnjem nivou izdvaja oko 450.000 eura.

Iz Ministarstva odbrane ističu da taj iznos predstavlja 0,027% ukupnog zajedničkog godišnjeg NATO budžeta.

“Članarina od 450.000 eura koja se uplaćuje u NATO budžet, svakog građanina Crne Gore godišnje košta oko 70 centi”, rečeno je “Vijestima” iz Ministarstva.

Iz resora Predraga Boškovića ističu da je jedan od većih benefita članstva, pored bezbjednosti građana, činjenica da Crna Gora u svakom trenutku može računati na podršku još 28 članica, kako kada su u pitanju unapređenje nacionalnog odbrambenog sektora, tako i u slučajevima vanrednih situacija.

Kada je riječ o konkretnoj pomoći zemalja članica, na godišnjicu članstva zvanično je otpočeta misija zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air Policing) koju za naše potrebe obavljaju Italija i Grčka, po modelu koji se već primjenjuje na vazdušni prostor Albanije. Ova misija, inače, ne podrazumijeva dodatna finansijska izdvajanja za Crnu Goru.

Konkretna pomoć pristigla je i onda kada je crnogorsko primorje bilo zahvaćeno velikim požarima u julu prošle godine, kada su u gašenju vatrene stihije učestvovali bugarski vazduhoplovi.

Takođe, Crna Gora podršku dobija i prilikom obrazovanja kadeta Vojske Crne Gore, koji znanja za potrebe vojnog poziva stiču na vojnim akademijama u Njemačkoj, Hrvatskoj, Americi i Italiji.

Crna Gora inače učestvuje u misiji “Odlučna podrška” u Avganistanu, gdje se trenutno nalazi osami kontingent, a uskoro bi trebalo da ga zamijeni deveti sa 29 pripadnika VCG.

Do kraja godine dva oficira počeće učešće u misiji KFOR na Kosovu, a jedan vod VCG učestovaće u NATO borbenoj grupi u Letoniji. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je kazao na julskom Samitu NATO da VCG namjerava da učestvuje i u najavljenoj misiji u Iraku.

Ove godine Crna Gora ima i više vježbi sa ostalim članicama NATO.

Mugoša: Broj investicija i turista pokazao ispravnost odluke o članstvu

Članstvo u NATO garantuje političku i ekonomsku stabilnost kao jednim od ključnih preduslova pozicioniranja Crne Gore kao privlačne investicione destinacije, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša.

“Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prošloj godini bio je oko 30% veći nego u 2016. godine. Prema preliminarnim podacima, neto bilans SDI ove godine će biti pod značajnim uticajem kupovine akcija ‘Elektroprivrede’ u vlasništvu A2A. Intenziviranje postojećih brojnih investicija, prevashodno u turizmu i energetici, najave novih u narednom kratkoročnom periodu, znatno povećan broj turista sa razvijenijih tržišta, kao i realna očekivanja sa najrelevantnijih međunarodnih adresa o dinamiziranju ulaganja kompanija iz njihovih zemalja u Crnu Goru, je još jedna potvrda ispravnosti našeg članstva u NATO,” kazao je on za “Vijesti”. Mugoša napominje da su za Crnu Goru, kao malu i otvorenu ekonomiju, investicije glavni pokretači rasta.

Bonus video: